Palačinky bez lepku a mléka
Palačinky s marmeládou vás přenesou do dětských let. A teď si je mohou užít i celiatici a mlsouni alergičtí na laktózu. Máme pro vás totiž skvělý recept na palačinky bez lepku a mléka.

Ingredience:
200 g bezlepkové mouky |
100 g pohankové mouky |
3 žloutky |
1 vanilkový cukr |
750 ml mandlového mléka |
špetka soli |
Postup:
- 1. Vezměte si mísu s vysokým okrajem, nalijte do ní mandlové mléko, přidejte žloutky, cukr, sůl, a nakonec přisypte obě dvě mouky.
- 2. Elektrickým šlehačem celou směs nejprve na nejnižší stupeň zamíchejte, aby se jednotlivé suroviny propojily, a pak pořádně prošlehejte, aby vám vzniklo hladké, jednolité těsto.
- 3. Vzniklé těsto nechte zhruba 15 minut odpočinout.
- 4. Zapalte sporák, dejte na něj pánev, potřete kapkou oleje a počkejte, až se olej rozpálí. To vyzkoušíte tak, že na pánev kápnete těsto a to by se mělo začít hned smažit.
- 5. Jakmile je pánev rozpálená, naberte naběračkou z mísy těsto a od středu pánve ho pomalu nalijte na celou její plochu.
- 5. Palačinka bude z jedné strany hotová během chvilky. Pak ji obraťte a nechte krátce osmahnout i z druhé strany. Poté ji z pánve vyjměte a dejte na talíř.
- Bezlepkové palačinky vám budou skvěle chutnat s džemem vyrobeným ze 100 % ovoce. Anebo si je posypte kakaem a zavzpomínejte na dětská léta.
Zdravé tipy:
- - V receptu můžete použít jakoukoliv bezlepkovou mouku, například Jizerku.
- - Nechutná vám pohanková mouka? Vyzkoušejte do palačinek jahelnou nebo mandlovou mouku.
- - Pokud nejste alergičtí na laktózu, můžete místo mandlového mléka (nebo jiného rostlinného nápoje) použít i obyčejné kravské mléko.
- - Jste zvyklí na tenoučké palačinky? Přidejte do receptu více rostlinného nápoje, aby bylo těsto řidší.
- - Jestliže se chcete vyhnout použití cukru, zkuste místo vanilkového cukru použít javorový sirup nebo agávový sirup.
- - Neoslazené těsto na palačinky je výborným základem pro slané palačinky.
- - A když potřebujete palačinky rychle, připravíte je za chvilku díky bezlepkové směsi na palačinky.