Japonská miso polévka
Tato polévka je údajně tajemstvím japonské dlouhověkosti. Japonci si ji často dávají i k snídani nebo jako předkrm. Jejím základem je extrémně zdravá fermentovaná pasta zvaná miso a oceníte ji i tehdy, když se necítíte úplně dobře a pokouší se o vás třeba nachlazení. Příprava tohoto zázraku vám přitom zabere jen pár minut.
30 minut
4
Ingredience:
750 ml zeleninového vývaru |
4 lžičky miso pasty |
pórek |
jarní cibulka |
100 g tofu |
1 karotka |
sušené houby šitake |
1-2 vejce |
1 lžíce sezamového oleje |
Postup:
Na trošce sezamového oleje orestujeme na nudličky nakrájenou karotku a zalijeme vývarem.
- Jednu naběračku horkého vývaru si necháme stranou a rozmícháme v ní pastu miso.
- Do vařícího vývaru s karotkou vhodíme houby a vyklepneme vejce a vaříme 5-10 minut.
- Tofu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky.
- Stáhneme teplotu a rozmíchané miso vrátíme zpět do polévky. Dál už nevařte - miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili.
- Přidáme pórek a jarní cibulku a necháme polévku táhnout těsně pod bodem varu ještě asi tři až pět minut.