Kuba z krup s houbami
Z POHANSKÉHO POKRMU KŘESŤANSKÝM
Houby u nás rozhodně nekonzumovali jen prostí lidé. Bylo povinností poddaných odevzdávat pravidelně šlechtě vyměřené množství košíků hub (jeden z prvních dokladů toho, že jsou daně na houby). Kdy u nás došlo k přechodu od kultovního k vášnivému či masovému houbaření není přesně známo. Snad jde o souvislost s častými válkami, kdy prosté obyvatelstvo nacházelo úkryt v lesích a bylo zde nuceno se živit vším, co les nabízel. A houby zachutnaly, takže se v lesích sbíraly i v době míru. A v době míru a klidu křesťanských vánoc se vrátily na sváteční stůl Štědrého dne jako ideální bezmasé polední jídlo zvané vánoční kuba. Souvislost názvu se jménem Jakub se sice nabízí, ale doložená není. Místní původ je někdy připisován Jihočechům, ale ani to není nijak potvrzeno.

Ingredience:
Suroviny400 g velkých krup č. 10 |
100 g sádla |
2 velké cibule |
70 g sušených hub (700 g čerstvých hub) |
4 – 6 stroužků česneku |
dlaň majoránky |
kmín |
sůl |
pepř |
Postup:
- Propláchneme kroupy a necháme namočené přes noc.
- Sušené houby namočíme přes noc.
- V osolené vodě uvaříme kroupy (cca 20 minut), scedíme a necháme okapat.
- Houby scedíme a vymačkáme.
- Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Přidáme kroupy, přimícháme česnek utřený se solí, pepř, sůl a majoránku.
- Směs přesuneme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapečeme cca 20 minut.