Jablečný štrúdl

leaf image

Využijte nadílku jablek a zpracujte je do voňavého taženého závinu, který vám zpříjemní zkracující se dny.

Doba přípravy60 minut
Počet porcí12
Recept Jablečný štrúdl

Ingredience:

220 g hladké mouky

5 jablek 
80 g másla
80 g cukru krupice
2 lžíce oleje
1 vejce
6 lžic strouhanky
sekané vlašské ořechy
rozinky
moučkový cukr na posypání
1 lžička mleté skořice
špetka soli

Postup:

  1. Mouku prosejeme na pracovní plochu a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozklepneme vejce, přidáme olej a trochu teplé vody a osolíme. Mouku pomalu přihrnujeme k důlku a postupně vypracujeme vláčné těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku. 

  2. Těsto propracováváme dokud není úplně hladké a nelepivé. Pak z něj vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Troubu rozehřejeme na 160 °C a v malém hrnci si rozehřejeme máslo.
  4. Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo.
  5. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 díly. Každý rozválíme na tenký obdélníkový plát. Aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhneme ho rukou. Přeneseme ho na čistou utěrku poprášenou moukou a hřbety rukou, které vložíme pod těsto, opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
  6. Když je plát dokonale tenký, posypeme ho strouhankou, poklademe na něj nastrouhaná jablka, zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, rozinkami a vlašskými ořechy.
  7. Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spojená část zůstala vespod.
  8. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut dozlatova. V průběhu pečení můžeme štrúdl ještě jednou či dvakrát potřít máslem. 
  9. Hotový vychladlý štrúdl lehce posypeme moučkovým cukrem.

40 minut
Recept Celozrnné perníčky
Celozrnné perníčky

Kdybyste měli letos upéct jen jediný druh cukroví, udělejte určitě perníčky. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější vánoč..

ČÍST
15
Recept Mrkvové palačinky s medovým tvarohem
Mrkvové palačinky s medovým tvarohem

Mrkev patří k výjmečným druhům zeleniny, které jsou zdravější po tepelné úpravě – díky zahřátí a přidání trochy tuku se ..

ČÍST

Produkty pro recept:

210 g
PROBIO Kukuřičná strouhanka 200 g BIO
PROBIO Kukuřičná strouhanka 200 g BIO

49 Kč

203 g
PROBIO Rozinky 200g BIO
PROBIO Rozinky 200g BIO

46 Kč

103 g
Country Life Vlašské ořechy 100g BIO
Country Life Vlašské ořechy 100g BIO

49 Kč

1010 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO

59 Kč

50 g
Sonnentor Koření skořice mletá druh Cejlon 40 g BIO
Sonnentor Koření skořice mletá druh Cejlon 40 g BIO

59 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení