Oblíbené

Francouzský rebarborový koláč

leaf image

Spojení sladkého moučníku a mírně nakyslé, šťavnaté rebarbory by rozhodně nemělo chybět v repertoáru vašich letních moučníků. Je to dezert jako stvořený pro odpolední posezení na prosluněné zahradě či terase. 

Doba přípravy90
Počet porcí8
Recept Francouzský rebarborový koláč

Ingredience:

700 g očištěné rebarbory

300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany

Postup:

  1. Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.

  2. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  3. Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut. 
  4. Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
  5. Na těsto mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo. 
  6. V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu.
  7. Hotové těsto zabalte do folie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
  8. Na krém pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku. 
  9. Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky. 
  10. Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat. 
  11. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj. 
  12. Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut.
  13. Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  14. Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
  15. Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem. 
  16. Po 30 minutách můžete servírovat.

20 minut
Recept Čokoládové fondue
Čokoládové fondue

Připravte si čokoládové fondue na večírek s přáteli nebo večer ve dvou.

ČÍST
20 minut
Recept Kokosovo-limetková Panna cotta
Kokosovo-limetková Panna cotta

Svěží, jednoduchý a jedinečný italský dezert pro letní odpoledne i večery. Podle vašich potřeb Panna cottu můžete připra..

ČÍST

Produkty pro recept:

Bez laktózy
Bio produkty
Akce -21%
1000 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg Bio
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg Bio

34 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
450 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio

29 Kč

Bez lepku
Akce -10%
100 g
Grešík Vanilka plod 1ks
Grešík Vanilka plod 1ks

89 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
200 g
Ecoato Mandlová mouka 200g Bio
Ecoato Mandlová mouka 200g Bio

145 Kč