Oblíbené

Francouzský rebarborový koláč

leaf image

Doba přípravy90
Počet porcí8
Recept Francouzský rebarborový koláč

Ingredience:

Suroviny
Rebarbora
700 g očištěné rebarbory
300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
Těsto
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany

Postup:

  1. Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu
  2. z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  3. Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut.
  4. Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru
  5. ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
  6. Těsto připravíte tak, že v kuchyňském robotu mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo.
  7. V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu. Hotové těsto zabalte do folie a nechte
  8. 30 minut odpočívat v ledničce.
  9. Pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku. Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky. Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte
  10. do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat.
  11. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Měla by být vroubkovaná
  12. s okrajem. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj.
  13. Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut. Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby
  14. a nechte vychladnout.
  15. Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
  16. Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému
  17. ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem. Po 30 minutách můžete servírovat
  18. a gratulovat si k cukrářskému mistrovství.
15
Recept Žížalový salát s trochou hlíny
Žížalový salát s trochou hlíny
ČÍST
20
Recept Broskvová zmrzlina s javorovým sirupem
Broskvová zmrzlina s javorovým sirupem
ČÍST

Produkty pro recept:

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
450 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio

29 Kč