Oblíbené

Francouzský rebarborový koláč

leaf image

Spojení sladkého moučníku a mírně nakyslé, šťavnaté rebarbory by rozhodně nemělo chybět v repertoáru vašich letních moučníků. Je to dezert jako stvořený pro odpolední posezení na prosluněné zahradě či terase. 

Doba přípravy90
Počet porcí8
Recept Francouzský rebarborový koláč

Ingredience:

700 g očištěné rebarbory

300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany

Postup:

  1. Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.

  2. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
  3. Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut. 
  4. Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
  5. Na těsto mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo. 
  6. V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu.
  7. Hotové těsto zabalte do folie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
  8. Na krém pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku. 
  9. Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky. 
  10. Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat. 
  11. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj. 
  12. Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut.
  13. Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  14. Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
  15. Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem. 
  16. Po 30 minutách můžete servírovat.

50 minut
Recept Pečená panenka po staročesku
Pečená panenka po staročesku
ČÍST
120 minut
Recept Ječné housky
Ječné housky

Ječná mouka se přidává do těst ke zvýšení jejich vláčnosti, například do sušenek a krekrů. Samostatně ji využijete na př..

ČÍST

Produkty pro recept:

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
450 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450g Bio

29 Kč

Bio produkty
1000 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg Bio
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg Bio

43 Kč

Bez lepku
100 g
Grešík Vanilka plod 1ks
Grešík Vanilka plod 1ks

99 Kč

Bez laktózy
Bez lepku
Bio produkty
200 g
Ecoato Mandlová mouka 200g Bio
Ecoato Mandlová mouka 200g Bio

145 Kč