Oblíbené

Dokonalý dýňový krém bez jíšky

leaf image

Vyhýbáte se lepku, a stýská se vám po hustých polévkách? Náš dýňový krém neviděl jíšku ani z vlaku, a přesto je dokonale krémový. V našem receptu vám prozradíme, jak na to!

Doba přípravy30 minut
Počet porcí4
Recept Dokonalý dýňový krém bez jíšky

Ingredience:

půlka menší dýně Hokkaidó
200 g brambor
volitelně nať celeru
volitelně černý pepř celý
sůl
cibule
slunečnicový olej
dýňový olej

Postup:

  1. 1. Brambory očistěte, cibuli oloupejte, dýni ponechte její slupku a jenom ji omyjte.
  2. 2. Cibuli nasekejte nadrobno a odložte bokem, brambory a dýni nakrájejte na menší kostičky a dejte spolu do misky.
  3. 3. Vezměte si hlubší hrnec, do kterého se vám vejdou i brambory s dýní, nalijte do něj trochu slunečnicového oleje, rozpalte ho, stáhněte plamen a osmahněte na oleji cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přisypte k ní dýni s bramborami a nechte společně chvilku opékat, než začne cibule chytat zlatavý nádech.
  4. 4. Zalijte zeleninu vodou tak, aby byly kostičky všechny ponořené a hladina byla ještě zhruba centimetr nad nimi. Pokud dáte vody více, nevadí to, jen bude polévka po konečném rozmixování řidší. V této fázi můžete do polévky přidat pro výraznější chuť celerovou nať a kuličky pepře. Pokud chcete mít polévku chuťově jemnou, nať i pepř vynechejte.
  5. 5. Osolte, přiveďte polévku k varu a vařte přibližně 20 minut do změknutí dýně a brambor.
  6. 6. Jakmile bude zelenina měkká, hrnec sejměte ze sporáku, vyndejte z polévky případnou celerovou nať i kuličky pepře a po částech ji rozmixujte ve stolním mixéru nebo robotu. Použít můžete samozřejmě také tyčový mixér, ale s ním nedocílíte dokonale hladké textury polévky.
  7. 7. Nalijte polévku do hlubokých talířů a dozdobte dýňovým olejem. Posypat ji můžete také osmahlou cibulkou nebo dýňovými semínky.
  8. Dýňová polévka tak, jak jsme ji popsali v receptu, je základní verzí. Variovat si ji můžete podle svých chutí. Skvěle si rozumí s kari kořením nebo chilli, ale slušet jí bude i trocha zázvoru.
  9. Zdravé tipy:

  10. 1. Dýně obsahuje velké množství karotenu a dýňový olej je skvělým zdrojem zinku. Proto by dýňová polévka neměla na vašem stole na podzim určitě chybět.
  11. 2. Dýňovou polévku můžete zjemnit obyčejnou nebo rostlinnou smetanou. Tu přidávejte do polévky až při mixování.
  12. 3. Aby vás polévka zasytila na delší čas, můžete místo brambor (anebo zároveň s nimi) přidat do polévky červenou čočku. Jen počítejte s tím, že po rozmixování polévka nebude dokonale jemná.
40
Recept CELOZRNNÉ PERNÍČKY
CELOZRNNÉ PERNÍČKY

Perníky se tvarovaly ve formách z ovocného dřeva, polévaly a potíraly ovocnými klihy a různým způsobem zdobily.

ČÍST
60 minut
Recept Veganský burger z quinoy a batátů
Veganský burger z quinoy a batátů

Burger z quinoy i batátů si zamilujete na první kousnutí. Oříšková quinoa, sladké batáty, voňavá bazalka - této kombinac..

ČÍST

Produkty pro recept:

Bez lepku
Bio produkty
500 g
PROBIO Červená čočka loupaná 500g Bio
PROBIO Červená čočka loupaná 500g Bio

54 Kč

Bio produkty
100 g
Country Life Dýňová semena z Moravy 100 g
Country Life Dýňová semena z Moravy 100 g

43 Kč

Bio produkty
250 g
SÓJOVÁ smetana bio 250ml Provamel
SÓJOVÁ smetana bio 250ml Provamel

42 Kč

Bio produkty
250 g
Amlili Dýňový olej z pražených semínek 250ml Bio
Amlili Dýňový olej z pražených semínek 250ml Bio