Dokonalý dýňový krém bez jíšky
Vyhýbáte se lepku, a stýská se vám po hustých polévkách? Náš dýňový krém neviděl jíšku ani z vlaku, a přesto je dokonale krémový. V našem receptu vám prozradíme, jak na to!

Ingredience:
půlka menší dýně Hokkaidó |
200 g brambor |
volitelně nať celeru |
volitelně černý pepř celý |
sůl |
cibule |
slunečnicový olej |
dýňový olej |
Postup:
- 1. Brambory očistěte, cibuli oloupejte, dýni ponechte její slupku a jenom ji omyjte.
- 2. Cibuli nasekejte nadrobno a odložte bokem, brambory a dýni nakrájejte na menší kostičky a dejte spolu do misky.
- 3. Vezměte si hlubší hrnec, do kterého se vám vejdou i brambory s dýní, nalijte do něj trochu slunečnicového oleje, rozpalte ho, stáhněte plamen a osmahněte na oleji cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přisypte k ní dýni s bramborami a nechte společně chvilku opékat, než začne cibule chytat zlatavý nádech.
- 4. Zalijte zeleninu vodou tak, aby byly kostičky všechny ponořené a hladina byla ještě zhruba centimetr nad nimi. Pokud dáte vody více, nevadí to, jen bude polévka po konečném rozmixování řidší. V této fázi můžete do polévky přidat pro výraznější chuť celerovou nať a kuličky pepře. Pokud chcete mít polévku chuťově jemnou, nať i pepř vynechejte.
- 5. Osolte, přiveďte polévku k varu a vařte přibližně 20 minut do změknutí dýně a brambor.
- 6. Jakmile bude zelenina měkká, hrnec sejměte ze sporáku, vyndejte z polévky případnou celerovou nať i kuličky pepře a po částech ji rozmixujte ve stolním mixéru nebo robotu. Použít můžete samozřejmě také tyčový mixér, ale s ním nedocílíte dokonale hladké textury polévky.
- 7. Nalijte polévku do hlubokých talířů a dozdobte dýňovým olejem. Posypat ji můžete také osmahlou cibulkou nebo dýňovými semínky.
- Dýňová polévka tak, jak jsme ji popsali v receptu, je základní verzí. Variovat si ji můžete podle svých chutí. Skvěle si rozumí s kari kořením nebo chilli, ale slušet jí bude i trocha zázvoru.
Zdravé tipy:
- 1. Dýně obsahuje velké množství karotenu a dýňový olej je skvělým zdrojem zinku. Proto by dýňová polévka neměla na vašem stole na podzim určitě chybět.
- 2. Dýňovou polévku můžete zjemnit obyčejnou nebo rostlinnou smetanou. Tu přidávejte do polévky až při mixování.
- 3. Aby vás polévka zasytila na delší čas, můžete místo brambor (anebo zároveň s nimi) přidat do polévky červenou čočku. Jen počítejte s tím, že po rozmixování polévka nebude dokonale jemná.