Dýňová omáčka na římském kmínu s cizrnou
Dýně obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, díky níž má schopnost zahánět hlad. Skvěle se tedy hodí při redukční dietě - zasytí, ale přitom je bez tuku, s nízkou energetickou hodnotou a minimem sacharidů. Tato jednoduchá omáčka je ideální s rýží nebo těstovinami a určitě zachutná celé rodině.

Ingredience:
200 g kulatozrnné rýže |
střední dýně hokkaido, cca 500 g |
1 cibule (cca 50 g) |
2 mrkve (cca 200 g) |
60 g suché cizrny |
1 lžička ghí (přepuštěné máslo) |
1 lžíce sójové omáčky |
1 lžička římského kmínu |
2 bobkové listy |
špetka mletého koriandru |
lžičky nerafinované soli |
Postup:
Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).
- Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, několik vteřin smažíme. Pak přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).
- Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.