Curry pomazánka z červené čočky
Přeneste se do ulic exotické Bombaje! Nemusíte přitom vystrčit ani paty z vlastní kuchyně. Stačí vám curry, červená čočka a půlhodina času. Tak na co ještě čekáte?
30 minut
5
Ingredience:
1 cibule |
100 g červené čočky |
1 lžíce curry koření |
200 ml vody |
1 lžička slunečnicového oleje |
2 lžíce octa |
sůl podle chuti |
špetka kajenského pepře |
špetka pepře |
Postup:
- 1. Červenou čočku pořádně propláchněte, abyste ji zbavili zbytků slupek a nečistot.
- 2. Nakrájejte cibuli nadrobno a osmažte ji na oleji, až začne chytat zlatavou barvu. V ten moment k ní přisypte curry koření a nechte ho chvilku pražit, aby se koření rozvonělo. Pozor, ať ho nepřipálíte.
- 3. Poté nasypte do hrnce propláchnutou čočku, nalijte k ní vodu, osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Jakmile bude čočka měkká a voda vyvařená, máte hotovo.
- 4. Uvařenou čočku dejte do mixéru, přidejte ocet, pepř a sůl a mixujte, dokud nezískáte pomazánku hladké textury.
- 5. Pomazánku vyklopte do misky a dochuťte solí a kajenským pepřem a podávejte s čerstvým pečivem nebo knäckebroty.
- Pokud pomazánku nesníte najednou, můžete ji skladovat v lednici v čisté sklenici až 1 týden.
Zdravé tipy:
- Vyzkoušejte v čočkové pomazánce i další bylinky a koření. Výborná je například s česnekem nebo rozmarýnem.