Cizrno-špenátový burger

Ingredience:
Burger: |
½ hrnku cizrny |
¼ hrnku červené cibule |
1 hrnek čerstvého špenátu |
2 polévkové lžičky slunečnicových semen |
1 lžíce olivového oleje |
1 polévková lžíce sójové omáčky |
1 čajová lžička oregana |
1 čajová lžička červené papriky |
¼ čajové lžičky soli |
1 vaječný bílek |
1/3 hrnku kukuřičné strouhanky |
Podle chuti sýr čedar |
Housky Michetta |
Pesto ze sušených rajčat: |
1 hrnek sušených rajčat |
3 stroužky česneku |
½ čajové lžičky soli |
¼ čajové lžičky pepře |
1 hrnek čerstvé bazalky |
¼ hrnku piniových ořechů |
1/3 hrnku parmezánu |
1/3 hrnku extra panenského olivového oleje |
Postup:
- 1. Vložte cizrnu a cibuli do mixéru a párkrát promixujte. Po chvíli přidejte špenát, slunečnicová semena, olivový olej, sójovou omáčku, oregano, papriku a sůl. Opět trochu promixujte.
- 2. Přidejte vaječný bílek a strouhanku a mixujte, dokud nevznikne jednolitá směs.
- 3. Připravte si pesto. Začněte tím, že sušené rajčata ponoříte na 5 minut do teplé vody.
- 4. Promixujte všechny ingredience kromě olivového oleje. Ten postupně přilévejte až později. Na závěr osolte a přidejte pepř podle chuti.
- 5. Na dobře rozehřátý gril položte burgery a pečte z obou stran 5 až 7 minut. Spolehněte se ale i na vlastní úsudek, uvedený čas není přesný a může se lišit podle teploty na grilu nebo výšky roštu. Stejně opečte i housky.
- 6. Housku potřete pestem, položte burger, ještě jednou potřete pestem, přikryjte plátkem čedaru a zeleniny podle chuti a položte vrchní část housky.
Zdravé tipy:
- Pokud vám burger na grilu moc dobře nedrží, můžete si ho předpéct s troškou oleje na grilovací pánvi a až potom ho položit na gril.
- Pesto, které nevyužijete, můžete uložit do uzavíratelné sklenice do ledničky. Nenechávejte ho tam ale déle než týden. Pokud ho chcete skladovat na delší časové období, klidně ho zamrazte.
- Vyzkoušejte i burger z quinoy a batátů. V kombinaci s pestem ze sušených rajčat vám ukáže zcela nové chutě.