Cizrno-špenátový burger
Pokud vás už nudí klasické grilované dobrůtky, vyzkoušejte náš cizrno-špenátový burger s pestem ze sušených rajčat. Je opravdu výborný a můžete ho jíst naprosto bez výčitek. Je až překvapivě jednoduchý, vše, co budete potřebovat na přípravu, je mixér a gril.
30 minut
2
Ingredience:
Burgery: |
½ hrnku sterilované cizrny |
¼ hrnku červené cibule |
1 hrnek čerstvého špenátu |
2 polévkové lžičky slunečnicových semen |
1 lžíce olivového oleje |
1 polévková lžíce sojové omáčky |
1 čajová lžička oregana |
1 čajová lžička červené papriky |
¼ čajové lžičky soli |
1 vaječný bílek |
1/3 hrnku kukuřičné strouhanky |
příp. sýr čedar |
bulky nebo housky |
Pesto: |
1 hrnek sušených rajčat |
3 stroužky česneku |
½ čajové lžičky soli |
¼ čajové lžičky pepře |
1 hrnek čerstvé bazalky |
¼ hrnku piniových ořechů |
1/3 hrnku parmezánu |
1/3 hrnku extra panenského olivového oleje |
Postup:
Vložte cizrnu a cibuli do mixéru a párkrát promixujte. Po chvíli přidejte špenát, slunečnicová semena, olivový olej, sójovou omáčku, oregano, papriku a sůl. Opět trochu promixujte.
- Přidejte vaječný bílek a strouhanku a mixujte, dokud nevznikne jednolitá směs. Tu potom tvarujte do malých placiček.
- Připravte si pesto. Začněte tím, že sušené rajčata ponoříte na 5 minut do teplé vody.
- Promixujte všechny ingredience kromě olivového oleje. Ten postupně přilévejte až později. Na závěr osolte a přidejte pepř podle chuti.
- Na dobře rozehřátý gril položte burgery a pečte z obou stran 5 až 7 minut. Spolehněte se ale i na vlastní úsudek, uvedený čas není přesný a může se lišit podle teploty na grilu nebo výšky roštu. Stejně opečte i housky.
- Housku potřete pestem, položte burger, ještě jednou potřete pestem, přikryjte plátkem čedaru a zeleniny podle chuti a položte vrchní část housky.
- TIPY: Pokud vám burger na grilu moc dobře nedrží, můžete si ho předpéct s troškou oleje na grilovací pánvi a až potom ho položit na gril. Pesto, které nevyužijete, můžete uložit do uzavíratelné sklenice do ledničky. Nenechávejte ho tam ale déle než týden. Pokud ho chcete skladovat na delší časové období, klidně ho zamrazte.