Celozrnné jidáše

leaf image

Jidáše by neměly chybět na žádném velikonočním stole, tradičně se pekly na Zelený čtvrtek. Motání jidášů má symbolizovat provaz, na kterém se oběsil právě Jidáš – zrádce Ježíše Krista. Zkuste letos zdravější, celozrnnou variantu.

Doba přípravy60
Počet porcí15
Recept Celozrnné jidáše

Ingredience:

500 g celozrnné špaldové mouky hladké

250 ml mléka
30 g droždí
3 polévkové lžíce třtinového cukru (medu)
70 g rozpuštěného másla
špetka soli
rozinky a mandle
žloutek

Postup:

  1. Do části vlažného mléka vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci mouky, rozdrobené droždí, cukr nebo med, promícháme a necháme vzejít kvásek.

  2. Do větší mísy přelijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vmícháme zbytek mouky se špetkou soli. Těsto vypracujeme tak, aby bylo hladké ale nelepivé. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 35 minut.
  3. Vál pomoučíme, z těsta odebíráme kousky a tvarujeme dlouhé válečky (15-30 cm), ze kteých splétáme a zakrucujeme libovolné tvary. 
  4. Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Potřeme žloutkem a zdobíme rozinkami nebo mandlemi.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Menší jidáše budou trvat zhruba 15-20 minut.
  6. Po upečení můžeme pomazat jednotlivé jidáše směsí medu, másla a rumu. 

15 minut
Recept Celozrnný perník na plech
Celozrnný perník na plech
ČÍST
75 min.
Recept TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN S OŘECHY
TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN S OŘECHY

Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.Většinou je po..

ČÍST

Produkty pro recept:

665 g
Kolomý Jesenický med pohankový 500g
Kolomý Jesenický med pohankový 500g
400 g
bio*nebio Přírodní třtinový cukr Mauritius Dark 400 g
bio*nebio Přírodní třtinový cukr Mauritius Dark 400 g
78 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g
Green Apotheke Mandle lupínky 75 g
203 g
PROBIO Rozinky 200g BIO
PROBIO Rozinky 200g BIO

46 Kč

Akce -20%
1010 g
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg BIO
PROBIO Mouka špaldová celozrnná jemně mletá 1kg BIO

45 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení