Oblíbené

Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část

leaf image

Tuky jsou důležitým zdrojem energie, napomáhají vstřebávání lipofilních vitamínů A, D, E, K. Regulují tělesnou teplotu a chrání vnitřní orgány před nárazy a dehydratací.


.
Dostupné z:http://www.margit.cz/encyklopedie/trans-mastne-kyseliny/



Tabulka kouřový bodů(podle teploty)



Konopný nerafinovaný / nezahřívat


Lněný olej nerafinovaný / nezahřívat


Olej z vlašských ořechů nerafinovaný / nezahřívat


Slunečnicový olej nerafinovaný / 110°C


Světlicový olej nerafinovaný / 110°C


Olej z dýňových semen nerafinovaný / 140°C


Olej z lískových ořechů nerafinovaný / 140°C


Máslo / 150°C


Sezamový nerafinovaný / 150-175°C


Arašídový olej nerafinovaný / 160°C


Kukuřičný nerafinovaný / 160°C


Sojový olej nerafinovaný / 160°C


Rostlinné směsné oleje rafinované (běžné v PET lahvích) / 160-180°C


Olivový olej extra virgin / 160-190°C


Řepkový nerafinovaný / 170°C


Kokosový nerafinovaný olej / 180°C


Sádlo / 180°C


Slunečnicový (s vysokým obsahem kyseliny olejové) / 180°C


Mandlový olej nerafinovaný / 190-200°C


Arašídový olej rafinovaný / 200-230°C


Kukuřičný rafinovaný / 200-230°C


Máslo přepuštěné - GHÍ / 200-250°


Olivový olej virgin / 210°C


Palmový olej či tuk (za studena lisovaný neexistuje) / 210°C


Sezamový rafinovaný / 210°C


Kokosový rafinovaný olej / 230°C


Slunečnicový olej rafinovaný / 230°C


Sojový olej rafinovaný / 230°C


Řepkový Canola / 240°C


Mandlový olej rafinovaný / 250°C


Světlicový olej rafinovaný / 250°C


Avokádový olej nerafinovaný / 270-300°C


Článek Zkuste péct zdravěji
Zkuste péct zdravěji

Když dojde na jídla, u kterých příprava vyžaduje čas, může se nám zdát složité nahrazovat zavedené suroviny jejich alter..

ČÍST
Článek 5.6. Den životního prostředí
5.6. Den životního prostředí

Na středu 5.6. letos připadá Den životního prostředí. Co tento den podniknout aspoň malý krůček k tomu, abychom se chova..

ČÍST