Naše webové stránky vyžadují pro svojí správnou činnost cookies. Dalším používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím

Recept: Pečená panenka po staročesku

Pečená panenka po staročesku
500 g namočených pohankových krup

1 kostka zeleninového vývaru

800 g vepřové panenky

2 lžíce slunečnicového oleje BIO

sůl, pepř

2 lžíce přepuštěného másla Ghí

1 cibule

8 stroužků česneku

1 lžička sušené majoránky

1 lžička drceného kmínu
obtiznostobtiznostobtiznostobtiznostobtiznost
50 minut
4

Postup:

1. Vařte pohanku 10-15 minut (u lámanky postačí 3-5 minut) a poté ji nechte asi 30 minut změknout pod pokličkou. Vždy používáme dva díly vody na jeden díl pohanky. Tímto postupem si pohanka zachová důležité živiny.

2. Vepřovou panenku opečte na přepuštěném másle zprudka ze všech stran dozlatova. Do zapékací mísy dejte 2 lžíce oleje, přendejte do ní opečenou panenku, osolte a opepřete.

3. Panenku pečte odkrytou v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut. Poté panenku obraťte a přiklopené 15 minut dopečte. Po dopečení si potřebuje panenka chvilku odpočinout (6-8 minut). Poté ji nakrájejte na spíše tenčí plátky.

4. Mezitím rozpalte ve větší pánvi lžíci přepuštěného másla a orestujte na ní nakrájenou cibuli a česnek do zlatova. Následně přidejte kroupy a krátce osmahněte a dle chuti přidejte majoránku, kmín, pepř a sůl.

5. Na talíř nandejte pohankovou kaši a navrch položte plátky pečené panenky. Jídlo můžete dozdobit podle chuti, my rádi dáváme výhonky ředkviček nebo lístky petržele.