Naše webové stránky vyžadují pro svojí správnou činnost cookies. Dalším používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím

Recept: Zdravé domácí vafle

S vaflemi je to snadné - jakmile jim jednou propadnete, už si nedáte pokoj. Křupavá, sametově hebká dobrota se hodí na snídani, i jen tak, když vás zrovna honí mlsná.Zdravé domácí vafle

Suroviny


220 g celozrnné špaldové mouky

1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky skořice

špetka soli

80 g javorového sirupu

60 g kokosového oleje

30 g bílého jogurtu

300 ml rostlinného nápoje nebo kravského mléka

3 vejce

slunečnicový olej k potření plotýnek
obtiznostobtiznostobtiznostobtiznostobtiznost
20 minut
8

Postup:

1. Smíchejte v míse všechny suché přísady.

2. Zahřejte kokosový olej tak, aby byl tekutý, a smíchejte ho se sirupem, jogurtem a rostlinným nápojem či mlékem.

3. Těsto zamíchejte a vyšlehejte elektrickým šlehačem. Jakmile se všechny suroviny propojí a těsto dostane kompaktní konzistenci, šlehač vypněte.

4. Vaflovač nastavte na střední stupeň a plotýnky mašlovačkou zlehka potřete slunečnicovým olejem.

5. Do vaflovače nalijte těsto, přikryjte a pečte zhruba 5-7 minut. Hotové vafle vyjměte z vaflovače a ozdobte podle chuti.

Domácí vafle si nejlépe vychutnáte s javorovým sirupem, 100% ovocným džemem či lískooříškovou pomazánkou. Nebo je naservírujte se šlehačkou a polité rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Zdravé tipy:


1. Belgičané při přípravě vaflí používají klasické máslo. Vyzkoušejte to i vy.

2. Na vafle, palačinky a podobné dobroty si pořiďte vyšší mísu na šlehání s nálevkou ("zobáčkem"), těsto do vaflovače nebo na pánev nalejete pohodlně přímo z mísy.

3. Místo prášku do pečiva můžete použít vinný kámen, který na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty. Dávkuje se 20 g vinného kamene na 500 g mouky.

4. Pokud vám vafle zbydou (s čímž ovšem moc nepočítejte, protože jsou tak dobré, že se vždy ihned všechny sní), dejte je do sáčku a zamrazte. Když je později ohřejete v troubě, bude mít rychlou svačinku.