Sladký irský chléb

leaf image

Irský chléb patří ke Dni svatého Patrika jako mazanec k Velikonocům. Upečte si ho ve sladké variantě s hrozinkami. Příprava je jednoduchá, pečení taky, a tak pohostíte i nečekané návštěvy.

Doba přípravy60 minut
Počet porcí12
Recept Sladký irský chléb

Ingredience:

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
3/4 lžíce sody
1/4 lžíce soli
1 hrnek podmáslí
1/2 hrnku sušených rozinek
volitelně 30 g měkkého másla
volitelně 1 vejce

Postup:

  1. 1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Je důležité mít troubu nachystanou, protože po smíchání ingrediencí musí těsto co nejrychleji do trouby.
  2. 2. Dejte do mísy obě mouky, sodu a sůl a promíchejte. Pokud dáváte do chlebu i máslo, ručně ho v tuto chvíli do těsta zapracujte.
  3. 3. Přilejte ke směsi podmáslí. To bude reagovat se sodou a chléb vám díky tomu hezky vyběhne. V případě, že jste se rozhodli pro vajíčko, je teď ta správná chvíle ho k těstu přidat. Přisypte do směsi také rozinky.
  4. 4. Vařečkou celou směs promíchejte, aby se suroviny spojily a vzniklo těsto.
  5. 5. Pomoučněte si pracovní plochu, těsto z mísy na ni vyklopte a párkrát jemně, ale opravdu jemně prohněťte. Jestli se vám těsto pořád lepí, přidejte trochu mouky. Účelem hnětení není těsto zpracovat, ale udělat z něj kouli, se kterou budete pracovat. Pokud těsto přehnětete, chléb vám při pečení nevyběhne.
  6. 6. Těsto vložte do formy vysypané moukou nebo vystlané pečicím papírem, nahoře přes něj udělejte křížem krážem velký kříž a dejte na 35-40 minut péct. Jakmile povrch chlebu zezlátne, je hotový.
  7. 7. Než se pustíte do ochutnávání, nechte chléb aspoň 10-15 minut vychladnout. Máte rádi křupavou kůrku? Nechte ho chladnout jen tak ve formě. Máte-li rádi měkkou kůrku, zabalte formu po vytažení z trouby do utěrky nebo ručníku.
  8. Irský chléb chutná nejlépe čerstvě upečený a teplý, ale měkký vám vydrží i dva dny. Výborné jsou z něj také toasty.
  9. Zdravé tipy:

  10. 1. Tradiční irský chléb není sladký a připravuje se pouze z mouky, sody, soli a podmáslí. Vyzkoušejte ho a přidejte do něj třeba voňavý kmín.
  11. 2. Nemáte-li po ruce sodu, smíchejte hrnek mléka nebo rostlinného nápoje (výborně funguje například vanilkový sójový nápoj) se lžíci citrónové šťávy. Nechte asi 10 minut odstát, aby směs zkysla, a dál postupujte podle receptu.
30 minut
Recept Červené kari s tofu
Červené kari s tofu

Ideální jídlo pro rodinu i přátele v chladném období -zasytí a zahřeje, přitom je hotové za chvilku.

ČÍST
20 minut
Recept Lívance s ovesnými vločkami
Lívance s ovesnými vločkami

Zakousněte se do nadýchaných lívanců, jejichž základ tvoří celozrnná ječná mouka a ovesné vločky. Ječné lívance tak moho..

ČÍST

Produkty pro recept:

1010 g
PROBIO Špaldová mouka hladká 1 kg BIO
PROBIO Špaldová mouka hladká 1 kg BIO

53 Kč

1010 g
Natural Jihlava Špaldová mouka celozrnná jemně mletá 1 kg
Natural Jihlava Špaldová mouka celozrnná jemně mletá 1 kg

29 Kč

253 g
Country Life Rozinky sultánky 250 g
Country Life Rozinky sultánky 250 g

59 Kč

1005 g
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg
Country Life Mořská sůl jemná z Atlantiku 1 kg

43 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení