Jahelník patří mezi tradiční česká jídla. Příprava je kupodivu jednoduchá, jen zabere trochu času. Na naši verzi si navíc pochutnají i celiatici a dietáři.
1. Dejte do varné konvice vařit zhruba litr vody. Zatímco se voda vaří, nasekejte si nahrubo ořechy a opláchněte rozinky. Obojí přesuňte do větší mísy, ve které budete chystat jahelný základ.
2. Jáhly nasypte do cedníku a jakmile začne voda v konvici vřít, nad dřezem je vroucí vodou prolijte. Tím je spaříte a odstraníte jejich případnou hořkost.
3. Vysypte z cedníku jáhly do hrnce, zalijte je vodou, aby byla voda zhruba 1 cm nad jáhlami, přidejte špetku soli a vařte, až budou jáhly měkké a začnou se k sobě lepit. Nerozvařte je úplně na kaši – jahelník by se vám pak kvůli vysokému obsahu vody rozpadal. Průběžně ale sledujte, zda se vám voda nevyvařila a jáhly se nepřipalují. Pokud bude v hrnci vody málo a jáhly ještě nebudou měkké, trochu vody přilejte.
4. Než se kaše uvaří, rozkrojte jablka na poloviny a odstraňte z nich jádřince. Nastrouhejte je nahrubo. Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji předehřát.
5. Až budou jáhly hotové, odstavte je ze sporáku a nechte vychladnout. Podle velikosti hrnce to může trvat půl hodiny až hodinu.
6. Poté jahelnou kaši přidejte k ořechům a rozinkám, přisypte skořici (raději více než méně) a přidejte dvě opravdu velké lžíce sladěnky. Celou hmotu pořádně promíchejte, ať se suroviny propojí. V této fázi můžete základ na jahelník ochutnat a přidat ještě trochu skořice nebo dosladit.
7. Nachystejte kuchyňský robot nebo elektrický šlehač. Rozklepněte vajíčka jedno po druhém a oddělte žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do jahelné směsi a bílky vyšlehejte do sněhu. Ten pak po trochách přimíchejte ke kaši.
8. Vezměte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem. Nalijte do ní polovinu jahelného základu a posypte ho skořicí. Pak si k ruce vezměte nastrouhaná jablka, vezměte si vždy plnou hrst jablek, pořádně je zmáčkněte, ať z nich dostanete přebytečnou šťávu (tu můžete posléze vypít) a rovnoměrně je rozložte na jáhly. Až budete mít jablka kompletně ve formě, posypte je skořicovým cukrem a překryjte druhou polovinou jáhel.
9. Jahelník dejte do trouby a pečte na 180 °C zhruba půl hodiny. Jakmile začne vršek jahelníku zlátnout, vytáhněte ho z trouby a odložte na sporák. Nechte ho ale ve formě a troubu vypněte.
10. S ochutnáváním počkejte, až jahelník vychladne, aby se vám nepřilepil k pečicímu papíru.
Na jahelníku si perfektně pochutnáte k snídani nebo si ho nachystejte se šlehačkou jako dezert po obědě.
• Pokud nemáte po ruce elektrický sekáček nebo se vám ořechy nechtějí sekat ručně, vložte je do mikrotenového sáčku, ten položte na prkýnko a paličkou na klepání masa ořechy mírně roztlučte.
• Do jahelného základu můžete přidat také sušené švestky a jablka úplně vynechat.
Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.