Dožínkové vdolečky

leaf image

Úspěšná sklizeň a konec těžké práce s ní spojený se v našich krajích musel vždy pořádně oslavit. A jak jinak, než dobrým jídlem a pitím. I když na poli pracovat nemusíte, tuhle tradiční dožínkovou pochoutku si určitě doma upečte. 

Doba přípravy60
Počet porcí8
Recept Dožínkové vdolečky

Ingredience:

180 ml mléka

15 g čerstvého droždí
100 g změklého másla
30 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
1 celé vejce
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
400 g hladké mouky
olej nebo ghí na smažení
moučkový cukr na posyp
švestková povidla
kysaná smetana na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. 100 ml z odměřeného mléka lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

  2. Vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, pak kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte.
  3. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran a pak ho ještě trochu propracujte ručně. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
  4. Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte skleničkou středně velká kolečka a doprostřed každého udělejte vždy prstem důlek.
  5. V hrnci rozehřejte olej nebo ghí. Vdolek musí být celý ponořený. Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém, z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
  6. Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, které odsaje přebytečný tuk. Nechte vystydnout.
  7. Před podáváním zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a smetanou.

30 minut
Recept Špaldoto se špenátem a sýrem
Špaldoto se špenátem a sýrem

Omrzely vás klasické těstoviny? Zkuste pro změnu kernotto, které obsahuje spoustu vlákniny a je výborně stravitelné.&nbs..

ČÍST
30 minut
Recept Zelený chřest s citrónovou omáčkou
Zelený chřest s citrónovou omáčkou

Zelený chřest nepotřebuje komplikované zpracování. Jednoduše ho chviličku povařte na páře, aby mu zůstala křupavost a sv..

ČÍST

Produkty pro recept:

25 g
Sonnentor Koření citron mletý 25g Bio
Sonnentor Koření citron mletý 25g Bio
225 g
Zwergenwiese Povidla švestková 225g Bio
Zwergenwiese Povidla švestková 225g Bio
998 g
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 760 ml
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 760 ml
1010 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO

59 Kč

Akce -22%
504 g
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO

38 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení