Úspěšná sklizeň a konec těžké práce s ní spojený se v našich krajích musel vždy pořádně oslavit. A jak jinak, než dobrým jídlem a pitím. I když na poli pracovat nemusíte, tuhle tradiční dožínkovou pochoutku si určitě doma upečte.
180 ml mléka |
15 g čerstvého droždí |
100 g změklého másla |
30 g třtinového cukru |
20 g vanilkového cukru |
1 celé vejce |
2 žloutky |
citronová kůra |
špetka soli |
400 g hladké mouky |
olej nebo ghí na smažení |
moučkový cukr na posyp |
švestková povidla |
kysaná smetana na ozdobu |
Nejdříve si připravte kvásek. 100 ml z odměřeného mléka lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.