Dožínkové vdolečky

leaf image

Úspěšná sklizeň a konec těžké práce s ní spojený se v našich krajích musel vždy pořádně oslavit. A jak jinak, než dobrým jídlem a pitím. I když na poli pracovat nemusíte, tuhle tradiční dožínkovou pochoutku si určitě doma upečte. 

Doba přípravy60
Počet porcí8
Recept Dožínkové vdolečky

Ingredience:

180 ml mléka

15 g čerstvého droždí
100 g změklého másla
30 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
1 celé vejce
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
400 g hladké mouky
olej nebo ghí na smažení
moučkový cukr na posyp
švestková povidla
kysaná smetana na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. 100 ml z odměřeného mléka lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

  2. Vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, pak kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte.
  3. Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran a pak ho ještě trochu propracujte ručně. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
  4. Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte skleničkou středně velká kolečka a doprostřed každého udělejte vždy prstem důlek.
  5. V hrnci rozehřejte olej nebo ghí. Vdolek musí být celý ponořený. Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém, z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
  6. Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, které odsaje přebytečný tuk. Nechte vystydnout.
  7. Před podáváním zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a smetanou.

40 minut
Recept Rizoto
Rizoto

Italský originál nemá nic společného s klasikou ze školních jídelen. Příprava je jednoduchá, potřebujete jen pár kvalitn..

ČÍST
45 minut
Recept Kokosky
Kokosky

Vláčné, měkké, hutnější kokosky, na kterých vzniká závislost. Nezapomeňte je nechat dva dny odležet, aby byly přesně tak..

ČÍST

Produkty pro recept:

25 g
Sonnentor Koření citron mletý 25g Bio
Sonnentor Koření citron mletý 25g Bio
225 g
Zwergenwiese Povidla švestková 225g Bio
Zwergenwiese Povidla švestková 225g Bio
998 g
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 760 ml
České Ghíčko Ghí – přepuštěné máslo 760 ml
1010 g
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO
PROBIO Mouka pšeničná hladká 1kg BIO

59 Kč

Akce -22%
504 g
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO
PROBIO Cukr třtinový přírodní 500g BIO

38 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení