Svačiny jen pro děti??? Určitě NE!!!

leaf image

Article

Ten kdo má děti školou povinné, určitě připravuje svačiny každý den. A jak je to s námi dospělými? Připravujete si svačiny i pro sebe? A jaké?

Podívejme se na naši ruku. Máme 5 prstů a ty nám hezky symbolizují všechna jídla dne. Začínáme vydatnou snídaní a velikost palce tomu odpovídá. Ukazováček nám ukazuje dopolední svačinu. Oběd je velké jídlo dne, stejně jako prostředníček je nejdelším prstem naší ruky. Odpolední svačina je už určitě menší než ta dopolední. Vždyť i prsteníček máme drobnější než ukazováček. A to nejmenší jídlo dne - večeře - se schovává za malíčkem.
Právě tato symbolika ruky nám ukazuje, že i pro nás dospělé jsou svačiny důležité. Bez ukazováčku nebo prsteníčku by se špatně žilo a se svačinami je to zrovna tak. Nevynechávejte je, nezapomínejte na ně.

Vhodnou dopolední svačinou je ovoce. Jablko, hruška, švestky, hroznové víno. Nebojte se přidat i kousek celozrnného pečiva, hrstku oříšků. Pokud není ovoce čerstvé, můžete použít i sušené. Vhodnou variantou jsou i ovocné a cereální tyčky. Na trhu jich je velké množství, čtěte obaly. Neměly by obsahovat palmový tuk, ztužené tuky obecně, glukózo-fruktózový sirup, sůl. A určitě se vyhýbejte těm s polevou. V nich je ukryto velké množství nekvalitních tuků.

Odpolední svačinu volte podle vaší fyzické aktivity. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky. Jogurt, kefír, podmáslí a doplnit vločkami, pečivem či semínky. Užijte si svačinky.

A mohu doplnit jeden úžasný recept: kefír či zakysané mléko, trochu chia semínek a nakonec to přelejte např. agávovým sirupem. Protřepte a vydatná svačina je hotová.


Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Příběh OŠATKY
Příběh OŠATKY

Jaká je historie OŠATKY, jak dlouho již funguje prodejna zdravé výživy a kdo za ní stojí? To vše se dozvíte na následují..

ČÍST
Článek Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!
Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!

Určitě jste o nich už slyšeli! Nejspíš jste je někdy ochutnali. Pokud ne, je čas to napravit, protože nejen že velmi pro..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení