Ochucujte zdravě s kořením Sonnentor

leaf image

Nadchází podzim, přesto jsou na zahradách ještě vidět grily. Grilování je velmi oblíbená činnost českých rodin, k němu samozřejmě patří vedle masa marinády, zelenina, bylinky a koření.

Pepřovník

Ale používáme vše správně? Je opravdu nutné nakládat maso do koření či směsi dlouho dopředu, jak to většina z nás dělá? Velký hovězí steak by měl být v marinádě půl hodiny, kuřecímu masu stačí ležet ve směsi i 15 minut. A co krkovice, nejoblíbenější maso na grilu u nás? Té stačí 3 hodiny.

Marinády a koření je vhodné ke grilování používat opatrně a přiměřeně, abychom nezničili chuť masa. A jaké koření? V obchodech najdeme nepřeberné množství, včetně směsí. Pozor však na to, co kupujete. Právě směsi často obsahují nadměrné množství soli a tak vlastně kupujeme jen předraženou sůl.

Koření používáme tak málo, že bychom si měli dovolit ho mít co nejkvalitnější.

Zapomeňte na směsi, namíchejte si své vlastní!
A teď něco o používaném koření.

Pepř jedině čerstvě mletý, jen ten pořádně voní, sceluje chuť pokrmu. Bílý lehce voní po oříškách a má neobvyklou chuť, Zelený pepř jsou vlastně nezralé plody pepřovníku a mají ovocnou chuť. Pozor, kajenský pepř jsou jen rozemleté chilli papričky.

Chilli prášek se připrav uje z různých druhů sušených chilli namletých či nadrcených na vločky. Zde je nutné zkontrolovat, zda směs neosahuje jiná ochucovadla.

Mletá paprika může být sla dká, pálivá, ochutí maso, ryby a nejrůznější nákypy.

Kmín je oblíbenou součástí mnoha pokrmů pro svou nasládlou kořenitou chuť. Vyladí je a při vaření brambor dokonce vytáhne případné plísně.muškátovník

Muškátový oříšek je semeno mušká tovníku pravého, roste v tropech a chutná ostře. Používáme jej do polévek, zeleninových i masových pokrmů, omáček.

Nové koření, to jsou plody stálezeleného tropického stromu pigmentovník. Používá se do vývarů i do vánočního pečiva.

Kardamon, šedá a ž hnědá semena indické byliny kardamovník. Jeho kořenitá nasládlá chuť skvěle doplní marinády, ale třeba i kávu, čaj i pečivo.

Kurkuma je obl íbená jako levná náhrada šafránu, dodává kari, čatní či zelenině silnou zemitou chuť a má peprné aroma.

Hřebíček má slad kou chuť, která se však po rozžvýkání promění v pálivou. Je vhodným doplňkem velkých kusů masa, vývarů či nákypů.

Skořice - používá se ve svitcích nebo mletá k ochucení sladkých a kořeněných jídel. Má nasládlou a mírně pikantní chuť. Známá je také „kasie“ nebo čínská skořice.

Článek Snídaně je základ úspěšného dne
Snídaně je základ úspěšného dne

Že snídaně je základ dne, slýcháme už od dětství. Bohužel na to mnozí zapomínají. Existuje ale několik důvodů, proč práv..

ČÍST
Článek Jak udržet pleť krásnou a zdravou i v chladných zimních měsících
Jak udržet pleť krásnou a zdravou i v chladných zimních měsících

Zimní období přináší nejen radost z vánoční atmosféry a sněhu pod nohama. Chladné teploty, nízká vlhkost vzduchu a větrn..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení