Druhy mouky a jejich používání III. Bezlepkové mouky

leaf image

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalších. Nejenom z obilí jde umlet mouka. Vyznáte se v nich, víte, jak je používat? V následujícím seriálu se Vám pokusíme přiblížit, jak to s moukami vlastně je. Tento III.díl se věnuje bezlepkovým moukám.

Kukuřičná, pohanková a lupinová mouka se v kombinaci nejčastěji používají na výrobu bezlepkového pečiva. Mouka amarantová je také vhodná pro celiaky, jen díky vyšší ceně se nepoužívá tak často.

Kukuřičná mouka


Má jasně žlutou barvu, a proto se v menší míře přidává do knedlíků, koláčů. Má trošku nasládlejší chuť. Známější je možná kukuřičná krupice, ze které se dělá polenta. Kukuřičnou strouhanku, tedy hrubě semletou kukuřici, je možné použít na obalování.

Pohanková mouka


Je vhodná na kombinaci s ostatními moukami, používá se do litých moučníků, jako jsou lívance, palačinky. Těsto z ní se hodně táhne. Dobře vám „slepí“ i třeba karbanátky. Pokud budete používat celozrnnou, pozor je dost tmavá, ale obsahuje nejvíce prospěšného rutinu.

Rýžová mouka


Je jasně bílá, můžete ji do těsta přimíchat k ostatním moukám. Je vhodná na jíšku do světlých krémových polévek a omáček. Používá se dobře i na přípravu rychlé kaše místo rozváření samotné rýže.

Jáhlová mouka


Nažloutlá mouka, obsahuje vyšší podíl vlákniny a proto je vhodná k míchání s vymletými bílými moukami. Stejně jako z rýžové se z ní dá udělat rychlá kaše, která při chladnutí hodně tuhne. Díky této vlastnosti z ní je možno připravit i noky nebo zavářku do polévky.

Amarantová mouka


Je vyráběna z laskavce a je ceněna hlavně pro vysoký obsah bílkovin (lyzinu a tryptofanu), vlákniny a minerálních látek. Přidává se do směsí na přípravu bezlepkového pečiva. Škrob ze zrna dobře váže vodu, a proto je možné amarantovou mouku použít i při léčbě průjmovitých onemocnění.

14.dubna 2015 / ing. Pavlína Žďárková

Článek Do léta ve formě
Do léta ve formě

Zatím nesměle, ale přesto nekompromisně se léto blíží a naše hříchy ze zimy už začínají být vidět. Jak rychle zhubnout, ..

ČÍST
Článek Den svatého Patrika: Oslavy jara v irském duchu
Den svatého Patrika: Oslavy jara v irském duchu

Zatímco my čekáme s oslavami jara na Velikonoce, Irové slaví jeho příchod už v půlce března. Na Den svatého Patrika celé..

ČÍST

Produkty z článku:

305 g
Natural Jihlava Amaranthová mouka hladká 300 g
Natural Jihlava Amaranthová mouka hladká 300 g

69 Kč

305 g
Natural Jihlava Mouka jáhlová hladká 300 g
Natural Jihlava Mouka jáhlová hladká 300 g

29 Kč

408 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g
Paleta Mouka rýžová polohrubá bezlepková 400 g

49 Kč

Akce -14%
454 g
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO
PROBIO Kukuřičná mouka hladká 450 g BIO

31 Kč

505 g
PROBIO Pohanková mouka hladká 500 g BIO
PROBIO Pohanková mouka hladká 500 g BIO

83 Kč

504 g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g
Šmajstrla Pohanková mouka 500g

63 Kč

500 g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500 g
Šmajstrla Pohanková mouka celozrnná 500 g

34 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení