Rýma a nachlazení - 10 osvědčených babských receptů

leaf image

V lékárně si samozřejmě můžete nakoupit nejrůznější přípravky slibující rychlou úlevu, pokud ale dáváte přednost přírodní léčbě, určitě vyzkoušejte nějakou tu babskou radu. Čerpají ze zkušeností našich předků, kteří dobře věděli, že příroda uzdravuje, a uměli dokonale využívat to, co rostlo všude kolem nich.

Article

Antivirotický jablečný čaj

Nastrouhejte jedno jablko a přidejte namleté koření – hřebíček , badyán a skořici . Dejte do čajové konvice a přelijte 1 l horké vody. Nechte 10 minut louhovat a slijte přes husté sítko. Nelekněte se, koření vytvoří slizovatou konzistenci. Jablečný čaj pijte teplý. Koření obsahuje účinná antivirotika, např. v badyánu je to kyselina šikimová.

Česnek na sto způsobů

Česnek potírá nemoci v jakékoliv podobě. Udělejte si třeba suchou topinku a pořádně ji načesnekujte. Nebo si připravte jednoduchou česnekovou polévku, kterou určitě znáte z pohádek – oukrop. Stačí nakrájet to talíře chléb, přidat trochu soli, nastrouhaný česnek a zalít horkou vodou. Dobrou chuť!

Vincentka k inhalaci

Opomíjenou, ale velice vhodnou přírodní medicínou je slaná minerální voda Vincentka . Můžete ji pít i inhalovat. Pitím doplníte ztrátu minerálů způsobenou pocením a prospějete i hlasivkám ochromeným nachlazením. Pro pití při nachlazení by Vincentka měla být teplá, nebo alespoň pokojové teploty. Vincentku můžete také inhalovat. Domácí inhalátor vytvoříte jednoduše. V hrnci ohřejete Vincentku, přes hlavu si přehodíte větší ručník, aby pára neutíkala mimo vaši hlavu a nahnete se nad hrnec. Inhalovat vydržte alespoň 10 minut v kus.

Sirupy pro děti i dospělé

Účinné látky z bylin najdete i ve velmi příjemné formě sirupů, které díky sladké chuti mají rády i děti. Nám se osvědčily jitrocelový nebo echinaceový sirup . Výborné bylinkové sirupy vyrábí i česká firma Grešík, a protože obsahují pouze fruktózu, jsou vhodné i pro diabetiky.

Šalvěj i řepík kloktejte

Ze šalvěje a řepíku si udělejte výluh a užívejte ho jako kloktadlo při bolestech v krku. Stačí 1 lžíci sušené byliny zalít 200 ml vroucí vody a nechat 15 minut louhovat. Poté přes jemné sítko slijte a začnete každé dvě hodiny kloktat, dokud obtíže nevymizí. Obě bylinky mají silné dezinfekční a antivirové účinky. Pokud si bylinky sami nesušíte, doporučujeme si koupit řepíkový čaj nebo šalvějové kapky , které vám poslouží stejně dobře.

Anýzový čaj pro snadnější odkašlávání

Plody anýzu namelte nebo podrťte v hmoždíři a zalijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat a slijte. Anýzové silice pomáhají při odkašlávání, protože rozpouští hleny, a tak můžete anýzový čaj inhalovat a pomoci si k uvolnění dutiny nosní. A dalším pozitivem popíjením anýzového čaje je i zlepšení trávení.

Cibulový čaj na rozpuštění hlenů

Nakrájejte 2 cibule nahrubo, zalijte v hrnci 1 l vody a přiveďte k varu. Sejměte hrnec ze sporáku, nechte chvíli odstát a slijte. Cibulový čaj můžete přisladit medem. Látky a silice z cibule mají silný mukolytický účinek, tj. rozpouští hleny, a tím usnadňují vykašlávání.

Multifunkční zázvor

Zázvor můžete použít při léčbě chřipky i nachlazení. Působí totiž antibakteriálně, antiviroticky a uvolňuje a rozpouští hleny. Kromě toho zahřívá tělo a dokáže snížit teplotu. Zázvorový čaj má nezaměnitelnou štiplavou chuť a snadno si ho můžete připravit idoma. Ovšem pro všechny případy se vyplatí mít doma alespoň jednu krabičku zázvorového čaje, abyste měli první pomoc vždy po ruce. Horkým odvarem ze zázvoru omyjte tělo rozpálené horečkou. Vyvoláte tím pocení a ochlazení těla. Velice dobře chutná také sušený zázvot.

S vrbou proti horečce

Možná jste to nevěděli, ale vrba bílá obsahuje kyselinu salicylovou, tedy stejnou látku jako aspirin, která pomáhá snižovat horečku. Proto i odvar z kůry a větviček vrby bílé působí proti zvýšené teplotě. Stačí přelít jednu lžíci kůry 250 ml vody a povařit 10-15 minut. Nechejte chvíli odstát a sceďte. Odvar můžete osladit medem a užívat 1 polévkovou lžíci za 2 hodiny.

Lípa i bez na horní cesty dýchací

Černý bez a lípu srdčitou nejspíš znáte jako intenzivně vonící stromy. Stejně silně vám pomohou také v bojí proti bolestem v krku, nachlazení, chřipce i kašli. Léčí totiž horní cesty dýchací a výrazně podporují pocení. Nejlépe se užívají jako čaje, a to rovnou v kombinaci s dalšími účinnými bylinkami. Běžně je najdete ve složení čajů proti nachlazení.


Dočetli jste až sem? Nezapomínejte, že důležitou součástí léčby nachlazení, chřipky i obyčejné virózy je klidový režim. Nepřecházejte nemoci a pokud to alespoň trochu jde, zalezte do postele a vylečte se.

Článek Požitek z chuti čajů Hannasaki
Požitek z chuti čajů Hannasaki

Novinkou našeho e-shopu jsou výborné čaje Hannasaki. Kvalitní čaje za rozumnou cenu.

ČÍST
Článek Víte, proč jsou tuky tak důležité?
Víte, proč jsou tuky tak důležité?

Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Její pilíře tvoří ovoce a zelenina, obiloviny, ryb..

ČÍST

Produkty z článku:

51 g
Apotheke Lípa čaj 20x1,5g
Apotheke Lípa čaj 20x1,5g

59 Kč

60 g
Sonnentor Koření anýz 50 g BIO
Sonnentor Koření anýz 50 g BIO

59 Kč

51 g
Apotheke čaj řepík 20 x 1,5 g
Apotheke čaj řepík 20 x 1,5 g

53 Kč

110 g
Lifefood Life Crackers s medvědím česnekem 90g Bio
Lifefood Life Crackers s medvědím česnekem 90g Bio
185 g
Grešík Jitrocelový sirup bylinný sirup s citrónovou příchutí 185 ml
Grešík Jitrocelový sirup bylinný sirup s citrónovou příchutí 185 ml
250 g
Grešík Imunovit bylinný sirup 185 ml
Grešík Imunovit bylinný sirup 185 ml
185 g
Grešík Echinaceový bylinný sirup 185 ml
Grešík Echinaceový bylinný sirup 185 ml

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení