Život bez lepku - zaklínadlo glutenFree

leaf image

Bezlepková dieta vylučuje ze stravy gluten (lepek). Lepek je směs bílkovin obsažených v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito, oves. Tuto dietu dodržují lidé - celiakové, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek.

Article


Celiakie je autoimunitní a geneticky podmíněné omenocnění. V současné době je jedinou možnou léčbou celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení glutenu ze stravy. V jídelníčku celiaků jsou obiloviny nahrazovány tzv. pseudocerealiemi jako je pohanka, amarant, čirok, jáhly, quinoa a další. Hodnotné bílkoviny lze najít i v luštěninách, rýži či kukuřici.


Dříve jenom domácí strava, ale dnes:


Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stravování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace nebo vyrazit na dovolenou bez zásob vlastních potravin, bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes je už situace mnohem příznivější. Obsahem lepku v potravinách se zabývá i legislativa a na výrobcích musí být lepek uveden, protože patří do skupiny povinně uváděných alergenů. Symbol přeškrtnutého klasu na výrobcích pak umožňuje rychlejší orientaci při nákupu.

Pro celiaky dobrá zpráva - zvyšuje se počet výrobců, kteří se vám snaží nabídku potravin stále rozšiřovat. I na našem e-shopu už jich je opravdu hodně, podívejte se.


Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část
Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část

Základní rozdělení tuků, jak se v nich orientovat.

ČÍST
Článek Sportovní výživa
Sportovní výživa

Pohyb ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří. A čím více času trávíme úmorným celodenním sezením nebo stáním v..

ČÍST

Produkty z článku:

550 g
Nominal Bezlepková směs na chléb rustikální 500g
Nominal Bezlepková směs na chléb rustikální 500g

79 Kč

550 g
Nominal Bezlepková směs na chléb s lněnou vlákninou 500g
Nominal Bezlepková směs na chléb s lněnou vlákninou 500g

79 Kč

90 g
Lifefood Life Crackers Á la bramborák 90g Bio
Lifefood Life Crackers Á la bramborák 90g Bio
100 g
LIFEFOOD Pohánky bio kokosové 100g
LIFEFOOD Pohánky bio kokosové 100g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení