Zkuste péct zdravěji

leaf image

Když dojde na jídla, u kterých příprava vyžaduje čas, může se nám zdát složité nahrazovat zavedené suroviny jejich alternativami. Přitom obměna základů pokrmů může obohatit jídelníček nejen z hlediska zdraví, ale i chuti.

Zkuste

Největší metlou zdraví je bílá pšeničná mouka, která je skoro všude. Používá se proto, že výtečně pojí a tvoří nadýchané těsto, tím také končí výčet jejích dobrých vlastností. V pečení je vhodné ji doplňovat jinými moukami. Ale kterými? Luštěninové mouky mají zemitou chuť, která mnohdy příjemně překvapí. Třeba cizrnové nebo hrachové placičky mohou nahradit přílohu. Těmito moukami lze i obalovat řízky a zahušťovat omáčky. Jdou přidat i do klasických receptů na pečení, ale jen jako doplněk místo části pšeničné mouky, protože nepojí tak dobře a chuť se nevypeče, jenom případná výrazná příchuť pečiva ji skryje. Rozemleté ořechy příjemně dochutí sladké pečení, ale i v ony poslouží jako doplněk. Objevení dokonalých poměrů ve směsi může chvilku trvat, vyplatí začínat na vysokém poměru klasické mouky a postupně přidávat alternativy. Nezapomínejme ani na to, že pšenice není jediná obilovina, a její občasné zaměnění za jinou nebo její celozrnnou formu neuškodí.
Výhodou doplňování pšeničné mouky je nejen vyšší výživová hodnota, ale i zvýšená pestrost stravy. Protože každá surovina má jiné vlastnosti, výhody a nevýhody, jedině pestrá strava může zajistit, že se nám dostane všech živin.
Cukr, neboli sukróza, také bývá na obtíž. Nejjednodušší je nahradit cukr medem, který má podobné vlastnosti a díky své konzistenci se hodí do zálivek a marinád. Neměl by se však zahřívat, protože většina v něm obsažených živin, díky nimž je lepší než cukr, je citlivá na teplo. Konzumace medu by se neměla přehánět, to, že je zdravější než cukr ještě neznamená, že ho můžeme jíst víc. Pro snížení energetické hodnoty sladkých jídel se spíš než med hodí cukerné alkoholy (občas zvané polyoly). Poznáme je podle toho, že jejich názvy končí na –ol, například xylitol. Oproti cukru i medu mají nižší glykemický index, méně energie a nezpůsobují zubní kaz. Další výhodou je i to, že se chutí velmi podobají cukru.
Sirupy nejen sladí, ale k tomu ochucují, a proto se hodí do bábovek a bublanin. Jen uberte tekutin. Sirupy, zejména agávový, obsahují poměrně hodně fruktózy, kterou bychom měli konzumovat střídmě. Proto by se měly používat na doslazení a dochucení, ale ne jako základ sladkosti. Díky jejich výrazné chuti jich ale naštěstí není zapotřebí moc. Cukr i sirupy může také jednoduše nahradit sušeným či přezrálým ovocem.
Přílohy na bázi škrobu bývají často zdrojem prázdných kalorií. Nejjednodušší, co pro své zdraví můžete udělat, je omezit velikost porcí. Občas je nahraďte zeleninou nebo zkuste uvařit kaši z něčeho jiného než brambor. Osvědčilo se i smíšení rýže s merlíkem (quinoa), který obsahuje bílkoviny a spoustu vitaminů. Obě suroviny uvařte podle receptu a smíchejte před podáváním.
Nahrazování nezdravých složek potravy je snazší, než se zdá. I když občas vyžaduje trochu odvahy.

Článek Čočka přináší peníze i zdraví
Čočka přináší peníze i zdraví

Měli jste 1. ledna čočku nebo hrách? Jak nám říká tradice, pokud máme luštěniny na Nový rok, pak i celý další rok bude p..

ČÍST
Článek Proč nakupovat na Ošatce?
Proč nakupovat na Ošatce?

Ptáte se, proč nakupovat zrovna u nás? Jsme rychlí, spolehliví a jsme tu pro vás.

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení