Tajemství přepuštěného másla - Ghí

leaf image

Ghí, což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo, zažívá v posledních letech opravdový boom, protože vědecké průzkumy ukazují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. Přepuštěné máslo ale velmi dobře znaly a používaly už naše babičky, které máslo takto upravovaly především pro zvýšení jeho trvanlivosti.

Article

Příprava ghí

Jde o proces, při kterém se máslo lehce zahřeje a odděluje se voda, tuk a mléčné bílkoviny. Voda se postupně odpaří a mléčné bílkoviny se sbírají z povrchu rozpuštěného másla. Po čase vznikne čistý máselný tuk – přepuštěné máslo, šmolc, ghí, ghee. Toto máslo už není potřeba skladovat v lednici, stačí pokojová teplota. Výrobci ho dnes dávají do skleněných nádob, tak vám nikam nevyteče.

Jak Ghi chutná a na co ho můžete použít?

Senzorické vlastnosti másla nám zůstávají ale nutno dodat, že chuť je mléčně intenzivnější, až trochu oříšková. Přepuštěné máslo postrádá všechny pevné mléčné části, a proto ho můžeme použít i při vyšších teplotách na kulinární úpravy pokrmů. Jeho bod zakouření je až 250 st.C (běžné oleje mají do 220 st.C) a proto je vhodný i na pečení i lehké smažení. Dá se tak použít na osmahnutí zeleniny, omaštění brambor, do polévek a omáček, při pečení buchet a koláčů. Další výhodou je i to, že ghí nežlukne, oproti klasickému máslu. Má výborné samokonzervační vlastnosti, je konzervováno pouze samo sebou a nic chemického k tomu není potřeba.

Ghí a Ajurvéda

Ghí (ghee) je název, který se používá v ajurvédské medicíně. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína, a ta tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů, cholesterolu, pomáhá při léčbě akné a kožních zánětů, podporuje učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a má hojivé účinky. Je ideální ve spojení s léčivými bylinami a používá se tak i jako hojivých mastí (např. při spálení sluncem).

Co namazat na chleba už víte, co namazat na sebe už víte taky a čím se namazat, to už je na vás :-) A kdo si při výrobě Ghí nevěří, může ho zakoupit již hotové.

Článek Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili
Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili

Dneska Vám nepřineseme novinky ze světa zdravé výživy, ale návody, jak si doma snadno vyrobit dárky a dekorace pro Váš b..

ČÍST
Článek Už jste vyzkoušeli vodu Vittel?
Už jste vyzkoušeli vodu Vittel?

Minerální voda VITTEL je více než obyčejná voda.

ČÍST

Produkty z článku:

220 g
České ghíčko – Ghí přepuštěné máslo bylinné kurkuma 220 ml
České ghíčko – Ghí přepuštěné máslo bylinné kurkuma 220 ml
340 g
Zelená Země Ghí s konopím 220 g
Zelená Země Ghí s konopím 220 g
660 g
Allnature Ghí 450 ml
Allnature Ghí 450 ml

173 Kč

660 g
Allnature Ghí 450 ml
Allnature Ghí 450 ml

173 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení