Tajemství přepuštěného másla - Ghí

leaf image

Ghí, což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo, zažívá v posledních letech opravdový boom, protože vědecké průzkumy ukazují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk. Přepuštěné máslo ale velmi dobře znaly a používaly už naše babičky, které máslo takto upravovaly především pro zvýšení jeho trvanlivosti.

Article

Příprava ghí

Jde o proces, při kterém se máslo lehce zahřeje a odděluje se voda, tuk a mléčné bílkoviny. Voda se postupně odpaří a mléčné bílkoviny se sbírají z povrchu rozpuštěného másla. Po čase vznikne čistý máselný tuk – přepuštěné máslo, šmolc, ghí, ghee. Toto máslo už není potřeba skladovat v lednici, stačí pokojová teplota. Výrobci ho dnes dávají do skleněných nádob, tak vám nikam nevyteče.

Jak Ghi chutná a na co ho můžete použít?

Senzorické vlastnosti másla nám zůstávají ale nutno dodat, že chuť je mléčně intenzivnější, až trochu oříšková. Přepuštěné máslo postrádá všechny pevné mléčné části, a proto ho můžeme použít i při vyšších teplotách na kulinární úpravy pokrmů. Jeho bod zakouření je až 250 st.C (běžné oleje mají do 220 st.C) a proto je vhodný i na pečení i lehké smažení. Dá se tak použít na osmahnutí zeleniny, omaštění brambor, do polévek a omáček, při pečení buchet a koláčů. Další výhodou je i to, že ghí nežlukne, oproti klasickému máslu. Má výborné samokonzervační vlastnosti, je konzervováno pouze samo sebou a nic chemického k tomu není potřeba.

Ghí a Ajurvéda

Ghí (ghee) je název, který se používá v ajurvédské medicíně. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína, a ta tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů, cholesterolu, pomáhá při léčbě akné a kožních zánětů, podporuje učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci a má hojivé účinky. Je ideální ve spojení s léčivými bylinami a používá se tak i jako hojivých mastí (např. při spálení sluncem).

Co namazat na chleba už víte, co namazat na sebe už víte taky a čím se namazat, to už je na vás :-) A kdo si při výrobě Ghí nevěří, může ho zakoupit již hotové.

Článek Vyrobte si vlastní přírodní čistící prostředky
Vyrobte si vlastní přírodní čistící prostředky

Chcete mít domácnost jako ze škatulky a zároveň mít doma zdravé prostředí? Zapomeňte na běžné čistící prostředky plné ch..

ČÍST
Článek Objevte zázračné účinky konopí
Objevte zázračné účinky konopí

Konopí bývá spojováno především s marihuanou a jejími psychotropními účinky. Přitom se ale jedná o široce využitelnou ro..

ČÍST

Produkty z článku:

220 g
České ghíčko – Ghí přepuštěné máslo bylinné kurkuma 220 ml
České ghíčko – Ghí přepuštěné máslo bylinné kurkuma 220 ml
340 g
Zelená Země Ghí s konopím 220 g
Zelená Země Ghí s konopím 220 g
660 g
Allnature Ghí 450 ml
Allnature Ghí 450 ml

173 Kč

660 g
Allnature Ghí 450 ml
Allnature Ghí 450 ml

173 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení