Superpotraviny? No super!

leaf image

Potraviny, s výjimečnou nutriční hodnotou


To jsou superpotraviny, superfoods, funkční potraviny. Zahrnují skupinu plodin, ve kterých najdeme velké množství důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a dalších. Nepatří k novinkám na trhu, jen poslední dobou dostaly nový trendový název. Superpotraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před mnoha lety.



...a některé překvapivě z blízka


Začněme u těch domácích jako je česnek, rakytník, konopí. Patří sem i oblíbené včelí produkty. Novinkou je pyl, který lze koupit jako kuličky a je velice cenný. Ze semínek to jsou chia, len, sezam, vlašské ořechy, dýňová semena. A nedivme se, ale i ječmen je takovou superpotravinou, hlavně ve vločkách najdeme vysoký obsah beta-glukanů a s tím související imunopotenciační (pozitivně ovlivňující) vlastnosti. Z bobulovitého ovoce jsou to potom borůvky, maliny, brusinky a kustovnice. Dále sem lze zařadit i tzv. zelené potraviny – to je zelený ječmen, sladkovodní řasa chlorella i planktonní sinice spirulina.

Exotika na superfood talíři


Ze vzdálenějších koutů, můžeme vyzkoušet i Lucumu, což je ovoce z And a fialové plody Acai. Ty lze u nás většinou dostat v podobě mletých prášků, vhodných do smoothies, jogurtů, či snídaňových směsí. Mezi ty cizokrajné patří i sukulentní rostlina Aloe Vera, které se přezdívá „rostlina nesmrtelnosti“.
Další velkou skupinou je i koření – zázvor, kurkuma, chilli. Vyzkoušejte letní variantu zázvoru – 1cm kořene nastrouhejte, přidejte šťávu z půlky citronu a přelejte studenou vodou. Letní zázvorová limonáda je na světě. A velice sympatickou a rozšířenou pochutinou jsou i plody kakaovníku tedy kakaové boby. Ten má široké uplatnění a většina z nás si ráda pochutná na cukrovince, která se jen na jazyku rozplývá. Ale vyzkoušeli jste už i nepražené kakaové boby?
Výběr je široký, tak pojďme naše těla nabít vitamíny, minerály a enzymy. Před létem to bude potřeba!

Článek Jak nastartovat tělo před úspěšným hubnutím?
Jak nastartovat tělo před úspěšným hubnutím?

úvod kampaně

ČÍST
Článek Miřte čajem přesně
Miřte čajem přesně

...upravuje krevní tlak, odstraňuje poruchy srdce, bolesti hlavy, poruchy potence, posiluje zrak, léčí kožní problémy, c..

ČÍST

Produkty z článku:

200 g
Health Link Chlorella Japan 750 tbl.
Health Link Chlorella Japan 750 tbl.

319 Kč

750 g
Topnatur Chlorella Original 750 tbl.
Topnatur Chlorella Original 750 tbl.
138 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g

43 Kč

300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
103 g
Country Life Sezam natural 100 g BIO
Country Life Sezam natural 100 g BIO

28 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení