Superpotraviny? No super!

leaf image

Potraviny, s výjimečnou nutriční hodnotou


To jsou superpotraviny, superfoods, funkční potraviny. Zahrnují skupinu plodin, ve kterých najdeme velké množství důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a dalších. Nepatří k novinkám na trhu, jen poslední dobou dostaly nový trendový název. Superpotraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před mnoha lety.



...a některé překvapivě z blízka


Začněme u těch domácích jako je česnek, rakytník, konopí. Patří sem i oblíbené včelí produkty. Novinkou je pyl, který lze koupit jako kuličky a je velice cenný. Ze semínek to jsou chia, len, sezam, vlašské ořechy, dýňová semena. A nedivme se, ale i ječmen je takovou superpotravinou, hlavně ve vločkách najdeme vysoký obsah beta-glukanů a s tím související imunopotenciační (pozitivně ovlivňující) vlastnosti. Z bobulovitého ovoce jsou to potom borůvky, maliny, brusinky a kustovnice. Dále sem lze zařadit i tzv. zelené potraviny – to je zelený ječmen, sladkovodní řasa chlorella i planktonní sinice spirulina.

Exotika na superfood talíři


Ze vzdálenějších koutů, můžeme vyzkoušet i Lucumu, což je ovoce z And a fialové plody Acai. Ty lze u nás většinou dostat v podobě mletých prášků, vhodných do smoothies, jogurtů, či snídaňových směsí. Mezi ty cizokrajné patří i sukulentní rostlina Aloe Vera, které se přezdívá „rostlina nesmrtelnosti“.
Další velkou skupinou je i koření – zázvor, kurkuma, chilli. Vyzkoušejte letní variantu zázvoru – 1cm kořene nastrouhejte, přidejte šťávu z půlky citronu a přelejte studenou vodou. Letní zázvorová limonáda je na světě. A velice sympatickou a rozšířenou pochutinou jsou i plody kakaovníku tedy kakaové boby. Ten má široké uplatnění a většina z nás si ráda pochutná na cukrovince, která se jen na jazyku rozplývá. Ale vyzkoušeli jste už i nepražené kakaové boby?
Výběr je široký, tak pojďme naše těla nabít vitamíny, minerály a enzymy. Před létem to bude potřeba!

Článek 5 nejlepších přírodních antibiotik
5 nejlepších přírodních antibiotik

Léčba pomocí antibiotik je bezesporu jedním z největších zázraků moderní medicíny. Než však vyrazíte za lékařem pro rece..

ČÍST
Článek S přírodním sladidlem Natusweet Stevia se nemusíte vzdát sladké dobroty.
S přírodním sladidlem Natusweet Stevia se nemusíte vzdát sladké dobroty.

Sortiment sladidel Natusweet lze použít v kuchyni i v cukrárně. Dostanete nejvyšší kvalitu sladidel ze stévie.

ČÍST

Produkty z článku:

200 g
Health Link Chlorella Japan 750 tbl.
Health Link Chlorella Japan 750 tbl.

319 Kč

750 g
Topnatur Chlorella Original 750 tbl.
Topnatur Chlorella Original 750 tbl.
138 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g
bio*nebio Chia krekry pikantní s olivovým olejem 130 g

43 Kč

300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
103 g
Country Life Sezam natural 100 g BIO
Country Life Sezam natural 100 g BIO

28 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení