Stravování školáků

leaf image

Nejdůležitějším jídlem celého dne je snídaně. Ta by měla být nejpozději hodinu po probuzení. Je to nejenom základ úspěšného dne školáčka, aby všechno zvládl a nechyběla mu energie, ale je to také obrana proti nadváze. Když dítě nesnídá, často mu rodiče připravují o to vydatnější svačinku, což není ideální. Svačina by měla tvořit asi 10-15% příjmu z celého dne.

Article

Dítě, které nesnídá je unavené, nesoustředěné a roztěkané. Snídaně by měla obsahovat obiloviny, mléčnou složku, ovoce nebo zeleninu a samozřejmě nápoj. Ovocný čaj, neperlivá voda či zředěný džus jsou ideální. Také je důležité nezapomenout přichystat dětem dostatek pití i do školy. Konkrétním příkladem vhodné snídaně je bílý jogurt, sypané musli a ovoce nebo celozrnný rohlík, margarín a tvrdý sýr (nebo kvalitní vysokoprocentní šunka) a k tomu rajče či paprika. Raději se vyhýbejte pomazánkovým máslům, protože jsou příliš tučná a taveným sýrům, jelikož obsahují mnoho soli. Spíše sáhněte po čerstvých sýrech jako je žervé, cottage nebo lučina.

Dalším důležitým jídlem je dopolední svačinka. Nejkvalitnější a nejvhodnější je ta, která je připravena doma. Naopak, svačina koupená cestou do školy, z automatu či bufetu, může být nevhodná, protože dítě si spíše koupí sladkosti, brambůrky či párek v rohlíku. Příkladem ideální svačinky je jogurt s čerstvým ovocem a houskou, chléb s domácí pomazánkou (př. tvarohová s pažitkou, rybí nebo mrkvová s žervé) a občas můžeme zařadit i sladkou svačinu, třeba doma upečenou bábovku.

Na oběd většina dětí chodí do školní jídelny, kde jsou jídla připravována podle spotřebního koše tak, aby byla pestrá a odpovídala vhodnému poměru všech živin.

Pokud je dítě ve škole dlouho nebo má odpolední vyučování, mělo by mít přichystanou z domu i odpolední svačinu. Ideálně potraviny, které vydrží v aktovce celý den. Například ovoce a zeleninu, ořechovou tyčinku, buchtu nebo suché pečivo.

Důležité je, aby strava byla zdravá, vyvážená, ale hlavně musí dítěti chutnat!

Článek Čím si připít?
Čím si připít?

Nenechávejte nákup sektu na poslední chvíli. Lahev potřebuje alespoň 1-2 dny, aby se „uklidnila“ a vychladila při 6 – 8 ..

ČÍST
Článek Špalda? Jasně, používám.
Špalda? Jasně, používám.

Pšenice špalda je v poslední době hodně opěvovaná plodina. Je to tradiční odrůda pšenice, která se pěstovala na našem úz..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení