Špalda? Jasně, používám.

leaf image

Article

Pšenice špalda je v poslední době hodně opěvovaná plodina. Je to tradiční odrůda pšenice, která se pěstovala na našem území. V minulosti byla vytlačena jinými druhy pšenice a teď se k ní opět vracíme. To je dobře. A jaké má výhody oproti normální pšenici? Je v ní vyšší obsah bílkovin, což je bezva, protože sacharidů máme nadmíru. Obsahuje i velké množství vlákniny, tím pozitivně působí na naše zažívání a zároveň i imunitu. Vždyť 80% naší imunity je právě ve střevech. Celá uvařená zrna lze doporučit těm, kdo mají zažívací problémy. Je i lehce stavitelná.
Asi nejčastěji se v obchodech potkáte s moukou. V některých obchodech je cena špaldové mouky přímo astronomická,
ale u nás ji najdete za docela rozumný peníz. Je to dáno náročností zpracování. Zrna jsou obalena dvojitou plevou. To má nevýhodu při zpracování, ale výhodu při pěstování. Díky dvojité ochraně zrna může růst i v méně klimaticky příznivých oblastech a zároveň je více chráněno před kontaminací z prostředí.
A co z ní upečete? Chleba namíchán se žitnou moukou bude chuťově zase trochu jiný. Špaldová mouka má trochu oříškový nádech, je i tmavší. Pokud z ní budete připravovat koláče či buchty, počítejte s tím, že těsto bude tužší. Proto doporučuji
na začátek míchat s moukou, kterou používáte a dobře znáte. Stačí přidat 1/3 špaldové mouky a uvidíte.

Ze špaldy se nedělá jen mouka, ale můžete koupit i celá zrna, kroupy či krupici. Z ní je krupicová kaše ta nejlepší, jak říkají naše děti. A co třeba špaldové kafe? Už jste ho vyzkoušeli?
Ing. Pavlína Žďárková

Článek 5 nejlepších přírodních antibiotik
5 nejlepších přírodních antibiotik

Léčba pomocí antibiotik je bezesporu jedním z největších zázraků moderní medicíny. Než však vyrazíte za lékařem pro rece..

ČÍST
Článek Tipy na tradiční jídla, co vařit na Velikonoce
Tipy na tradiční jídla, co vařit na Velikonoce

Když se řeknou Velikonoce, většina z nás si z jídel vybaví asi především vejce, případně sladký mazanec nebo beránka. V ..

ČÍST

Produkty z článku:

500 g
ČESKÁ špalda loupaná bio 500g
ČESKÁ špalda loupaná bio 500g
140 g
Biolinie Instantní špaldové kafe s cikorkou 100 g
Biolinie Instantní špaldové kafe s cikorkou 100 g

105 Kč

150 g
Bohlsener Mühle Špaldové keksy pro děti Zvířátka 150g Bio
Bohlsener Mühle Špaldové keksy pro děti Zvířátka 150g Bio
104 g
Dobré časy Sušenky špaldové natural 100g BIO
Dobré časy Sušenky špaldové natural 100g BIO

53 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení