Snídaně je základ úspěšného dne

leaf image

Že snídaně je základ dne, slýcháme už od dětství. Bohužel na to mnozí zapomínají. Existuje ale několik důvodů, proč právě snídaně je jediné jídlo, které byste neměli vynechat.

Palačinky

Po ránu je tělo vyhladovělé, protože i ve spánku potřebuje energii, ale na rozdíl od dne mnoho hodin nejíme. Zásoby glukózy, tedy jednoduchého cukru, který je v našem těle nejvyužívanější pro získávání energie, jsou po noci velmi nízké.
Při nedostatku energie se zpomaluje metabolismus, protože tělo se začne chystat na období hladu a snaží se uchovat co nejvíc energie jen jde. Metabolismus by ale po ránu měl být nejrychlejší, a podpoří ho správně vybraná snídaně. Pokud se ale celé dopoledne nenajíme, tělo dál hladoví a snaží se nahradit chybějící energii co nejrychleji, takže se může stát, že později začneme mít chutě na nezdravé, tučné a přeslazené svačinky. Takovéto svačinky jsou ale zpravidla jen bombami prázdných kalorií, a protože se tělu nedostává ostatních živin (například minerálů), máme stále hlad. Nakonec tedy lidé, kteří přestanou snídat, mnohdy zkonzumují více energie a k tomu se dostávají do rizika vzniku cukrovky a vysokého krevního tlaku.
Nedostatek energie se projevuje i na přemýšlení. S prázdným žaludkem je obtížnější se soustředit na práci. Navíc, o hladu míváme horší náladu, než když jsme sytí. V dnešní době je sice trendem řešit dopady stravy spíš na tělo než na mysl, ale neměli bychom zapomínat na to, jak se díky jídlu cítíme.
Jaká snídaně je nejlepší?
Ideálně by měla zasytit na celé dopoledne. Složité sacharidy by měly výrazně převažovat nad jednoduchými, při výběru sladkých směsí bychom se tedy měli důkladně podívat na složení. Vláknina, neboli nestravitelné sacharidy, také pomáhá navozovat pocit sytosti. Do vaší oblíbené snídaně se dá snadno přidat. Bílý tvaroh nebo jogurt zase dodají vápník a lze je snadno a rychle dochutit. Mezi oblíbené snídaně, které zasytí, patří i vajíčka, ta jsou navíc bohatá na bílkoviny. Neměli bychom zapomenout ani na minerály a vitaminy, kterých je nejvíc v superpotravinách.
První jídlo dne nemusí nutně být velké, a nemusíme jíst neprodleně po probuzení. Někomu vyhovuje jíst později, což tělu neubližuje, pokud je snídaně zdravá.

Článek Požitek z chuti čajů Hannasaki
Požitek z chuti čajů Hannasaki

Novinkou našeho e-shopu jsou výborné čaje Hannasaki. Kvalitní čaje za rozumnou cenu.

ČÍST
Článek Pikniková místa, která možná ještě neznáte
Pikniková místa, která možná ještě neznáte

Krásné počasí svádí k pobytu v přírodě. Co si při některém dalším výletu vzít s sebou i jídlo, pití, deku a dopřát si ob..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení