Jaké jsou rozdíly ve stravování žen a mužů

leaf image

Ve stravování muže a ženy jsou jen minimální rozdíly. Obě pohlaví by měla vybírat racionální stravu s ohledem na svou hmotnost, zdravotní stav a energetický výdej. Muži mají vyšší bazální metabolismus než ženy, to se odráží na potřebě přijaté energie. Vždy je ale nutné zohlednit pohyb, který nám energetickou potřebu zvyšuje.

Největší rozdíl je v denní potřebě mikronutrientů, tedy vitamínů a minerálních látek. Ženy mají vyšší potřebu vitamínu D, B12, kyseliny listové, vápníku, jódu a především železa. Dostatečný přísun železa u žen je nutné hlídat především kvůli pravidelným krevním ztrátám. Muži naopak mají vyšší potřebu např. vitamínu K, E, B6, hořčíku, fluoru a zinku. Nedostatek zinku u mužů může způsobit neplodnost.

Další rozdíly v jídelníčku u žen pak můžeme nalézt v období těhotenství a kojení. V tu dobu roste potřeba makronutrientů i mikronutrientů.



Vitamín E (vitamin plodnosti) - ořechy (např. para, lískové, vlašské), ovesné vločky

Vitamín K - zelí

Vitamín B6 - celozrnná pšeničná mouka, banány, hrách, rýže, klíčky pšeničné, droždí pivovarské sušené, pistácie, slunečnicová semínka

Vitamín B12 - tvrdý sýr, čerstvá vejce, mléčné výrobky, droždí pivovarské sušené, mléko, syrovátka sušená,

Vitamín D - tučné ryby, rybí olej, játra, žloutek

Vápník - mléko, sýry, mléčné výrobky, mák (ale vstřebá se méně, ve větším množství může způsobit zácpu), mandle

Hořčík - mléčné výrobky, sýr, ořechy, kakao, ovesné vločky, luštěniny, sója, celozrnná mouka

Železo - hemové: maso, vnitřnosti, vejce,
Železo - nehemové (hůře dostupné): žitná mouka, kakao, cizrna, droždí sušené, semínka sezamová, slunečnicová, čočka, sója

Jód - hlavně nedravé ryby, Vincentka

Zinek - mléko, mléčné výrobky, dýňová semínka, ovesné vločky, čočka, kakao, sušené fíky, celozrnné výrobky

Kyselina listová - Játra, kvasnice, listová zelenina, ale i celozrnné obiloviny, maso, mléko, vejce a luštěniny.

Fluor - mořské ryby, černý čaj

Článek Rostlinné nápoje známé i méně známé
Rostlinné nápoje známé i méně známé

Rostlinné nápoje nebo také mléka jsou alternativou ke kravskému. Oblíbeny jsou hlavně u lidí s alergií na laktózu nebo m..

ČÍST
Článek 5 tipů, jak neztloustnout po vánočním cukroví
5 tipů, jak neztloustnout po vánočním cukroví

Známe to všichni! Celý rok se těšíme na vánoční atmosféru, zdobení stromku a pečení vánočního cukroví. Jenže po Vánocích..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení