Rostlinné nápoje známé i méně známé

leaf image

Rostlinné nápoje


Rostlinné nápoje nebo také mléka jsou alternativou ke kravskému. Oblíbeny jsou hlavně u lidí s alergií na laktózu nebo mléčnou bílkovinu. Protože jsou to čistě rostlinné výrobky, neobsahují žádný cholesterol. Sójová, mandlová a rýžová mléka jsou i bezlepková. Nejčastěji jsou vyráběny nápoje ze sóji, ovsa a mandlí, ale i rýže, ořechů, quinoy. Na trhu jich je velké množství, pojďme si je trochu představit a ukázat jejich využití v kuchyni.

Article


Sójové


Bylo používáno jako první náhrada mléka, protože obsahuje velké množství bílkovin. Vyrábí se tak, že sójové boby jsou očištěny a oloupány. Poté se uvaří a rozmixují najemno. Tato směs se následně filtruje, oddělí se tak drť a tekutina – sójový nápoj. Ten se buď prodává čistý, nebo se i ochucuje. Přírodní sójové mléko slouží dále k výrobě tofu, smetany, jogurtů a dalších výrobků.

Ovesné


Oves obsahuje kvalitní bílkoviny a vlákninu, v rozpustné i nerozpustné formě. Betaglukany, které jsou obsaženy hlavně v rozpustné vláknině slouží jako prebiotikum (potrava pro naše kamarádské střevní bakterie). Vyrábí se smícháním rozemletého ovsa s vodou a přidáním enzymů. Po působení enzymů se směs filtruje a dostáváme ovesné mléko.

Mandlové


Mandle jsou velice chutné a dobře stravitelné a proto i z nich se vyrábí nápoj. Mandle jsou oloupány, lisovány, aby se z nich odstranila část tuku a následně smíchány s vodou. Po přefiltrování pak vzniká mandlové mléko.

Použití


Rostlinné nápoje lze koupit tekuté či v prášku. Ochucená mléka v krabičkách lze doporučit ke svačině. Velice chutná jsou vanilková, čokoládová a jahodová. Hospodyňky ocení i rostlinné smetany, které se dají použít do tradičních omáček. Jen pozor, nedají se našlehat jako živočišná šlehačka.
Pojďte vyzkoušet naši zmrzlinu z mandlového mléka. V sekci ZDRAVÁ KUCHYNĚ jsme pro vás umístili jednoduchý recept.

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Quinoa neboli Merlík chilský
Quinoa neboli Merlík chilský

Jednoletá rostlina pocházející z Chile, využívají se především zralá semena.

ČÍST
Článek Připravte si zdravé mlsání na zimu
Připravte si zdravé mlsání na zimu

Zima nám pomalu ale jistě klepe na dveře. Jablka, hrušky a švestky máte uskladněné ve sklepě a přejete si, aby vám do zi..

ČÍST

Produkty z článku:

350 g
Pohankový nápoj natural sušený TopNatur 350g
Pohankový nápoj natural sušený TopNatur 350g
361 g
Topnatur Kokosový nápoj 350 g
Topnatur Kokosový nápoj 350 g

88 Kč

250 g
Provamel Sójový nápoj banán bio 250 ml
Provamel Sójový nápoj banán bio 250 ml
250 g
Provamel Sójový nápoj jahoda bio 250 ml
Provamel Sójový nápoj jahoda bio 250 ml
415 g
Mogador Zajíc Sójový nápoj s příchutí smetany 400 g
Mogador Zajíc Sójový nápoj s příchutí smetany 400 g

65 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení