Rakytník řešetlákový

leaf image

Rakytník je jedním z nejvyhledávanějších druhů léčivého ovoce. Je velice bohatý na biologicky aktivní látky, které mají významně prospěšné účinky pro tělo. Dvoudomé opadavé keře jsou nejen ozdobou zahrad, ale najdeme je hojně i v divoké přírodě. Jasně oranžově zbarvené plody se nedají přehlédnout, dozrávají koncem září a na větvích vydrží dlouho do zimy.

Article


Účinné látky


Dnes se o rakytníku mluví jako o citroníku severu a neustále se zvyšuje poptávka po něm. Je to hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, kdy se uvádí, že jako dostačující denní dávka jsou 1-2 plody. Peckovice jsou opravdu „nabušeny“ i dalšími biologicky aktivními látkami, jako je rutin, vitamíny skupiny B, pektiny, třísloviny. Uveďme i rostlinné steroly, které mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečněcévních onemocnění.1) Ze semen je lisován olej, který je významným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).2)

V lidovém léčitelství se výrobky z rakytníku používají k hojení kůže a sliznic, žaludečních problémů, jaterních i kloubních nemocí. Běžně se používá i při gynekologických obtížích. Protože je to rostlina, která u nás běžně roste, rozhodně jí dejte přednost před exotickými plody a brzy pocítíte její silné regenerační účinky.


1) Jones P. J. H., MacDougall D. E., Ntanios F., Vanstone C. A.: Can. J. Physiol. Pharmacol. 75, 217 (1997).

2) Beveridge T. H. J., Li T. S. C., Drover J. C. G.: J. Agric. Food Chem. 50, 744 (2002).



Výrobky z rakytníku:


Olej

Rakytníkový olej urychluje regeneraci pokožky při popáleninách a omrzlinách. Doporučuje se k léčení nehojících se ran kůže. Je vhodný na potírání při dermatózách, akné i bércových vředech. Vnitřně se doporučuje na léčení žaludečních vředů.


Čaj

Rakytník je často přidáván do směsí bylinných čajů, je možné jej sehnat i sušený, kdy na hrnek se dává jedna lžička sušených plodů.



Šťáva

Neupravená šťáva z plodů je silně kyselé chuti. Na přímou konzumaci jsou asi vhodnější sirupy, které jsou mírně přislazeny. Ty se doporučují na potlačení infekčních onemocnění a žaludečních obtíží.


Marmelády a džemy

Na trhu můžete najít tyto rakytníkové dobroty jednodruhové i ve směsi s jiným ovocem. Vhodnou kombinací k rakytníku je jablko, hruška, borůvka a ze zeleniny pak mrkev.


Likér

Plody jsou nakládány do alkoholu zhruba na 1 rok. Poté je likér doslazován a má hnědou barvu a intenzivní vůni. Stojí za ochutnání.


Bonbóny

Toto je asi nejdostupnější varianta pro děti, ale díky nakyslé chuti si mlsnou i dospělí.


Mletá rakytníková semínka

Tuto specialitu nenajdete asi v každém obchodě, ale je vhodná jako doplněk stravy díky vysokému obsahu olejů. Dá se míchat s vločkami do snídaňových směsí, přidat do jogurtu i zamíchat do mouky při pečení.


Krém

Jeden výrobek, který nebudeme ochutnávat, ale budeme ho mazat. Na drobné trhliny a bolestivá místa kůže, pokud chceme urychlit jejich hojení.


A něco na vyzkoušení:

Rakytníkový džem je možné použít tam, kde se užívají brusinky jako příloha. K masu, sýru i svíčkové. Ve směsi s jogurtem 1:1 je z něj jemný dip.

A v Rusku mají ještě jednu variantu – rakytník s rozetřeným česnekem se dává jako příloha k jídlům. Zajímavá kombinace, že. Nevyzkoušíte?

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Hýčkejte si v létě pleť maskami z domácích surovin
Hýčkejte si v létě pleť maskami z domácích surovin

Pobyt na sluníčku a koupání v moři či bazénu k létu prostě patří. Jenže tyto příjemné chvíle se bohužel často podepíšou ..

ČÍST
Článek Co skrývá Mikuláš?
Co skrývá Mikuláš?

Už to brzy vypukne! To rojení čertů, Mikulášů a andělů – přeříkávání básniček, zpívání písniček, možná i pár slziček a n..

ČÍST

Produkty z článku:

73 g
Apotheke BIO Rakytníkový čaj s mátou a pomerančem 20x1,8g
Apotheke BIO Rakytníkový čaj s mátou a pomerančem 20x1,8g

59 Kč

77 g
Apotheke Hruška a rakytník čaj 20x2g n.s.
Apotheke Hruška a rakytník čaj 20x2g n.s.

63 Kč

77 g
Apotheke Premier Zázvor a rakytník 20x2 g
Apotheke Premier Zázvor a rakytník 20x2 g

63 Kč

110 g
Grešík Rakytníkové bonbony 100 g
Grešík Rakytníkové bonbony 100 g

59 Kč

89 g
Sonnentor Čaj Rakytníkový požitek 18x3 g BIO
Sonnentor Čaj Rakytníkový požitek 18x3 g BIO

93 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení