A čím? Medem. Vždy to bylo a je hodnotné sladidlo i léčivo. Použití jistě znáte. A znáte i jeho druhy? Podívejme se na ně.
14. 10. 2015
Mšice a jiní drobní živočichové v lese nabodávají rostlinná pletiva, ze kterých sají mízu. Část spotřebují na svoji výživu a přebytky vylučují. Právě tento sladký nadbytek - medovici – sbírají včely a třeba i mravenci. Ta se opět přináší do úlu a zahušťuje na med.
Včely jsou při snůšce věrné většinou jednomu zdroji nektaru či medovice. Vznikající med tak má specifickou chuť podle původní plodiny (řepkový, slunečnicový, akátový, pohankový, …) Jednodruhový med musí včelař vždy vytočit krátce po snůšce, což by znamenalo několikrát do roka. Často však včelaři vytáčejí med pouze 2-3x. Z prvního medobraní je med květový, z druhého smíšený a třetí většinou bývá medovicový.
Každý rok je jiné počasí, v různou dobu vykvétají květiny a stromy. Složení medu je tak rok od roku rozdílné a to má velký vliv na jeho krystalizaci. Nejrychleji krystalizují medy řepkové, nejpomaleji pak akátové. Když už dojde ke ztuhnutí a vy máte rádi ten tekutý, stačí teplá lázeň a je opět v původní tekuté konzistenci.
Poznat kvalitní med není jednoduché a je to jedna z nejčastěji falšovaných potravin. Pokud nemáte svého včelaře, kam pro med chodíte, prostudujte etiketu. Pokud je na ní přesná adresa a jméno včelaře, máte trochu jistotu kvality. Málokdo se podepíše pod padělek. U medů, které mají etiketu Český med a Med jak má být, pak máte jistotu, že jim byly vydány certifikáty z laboratoří, které jejich kvalitu zaručují.
Med určitě znáte jako pomocníka při nachlazení a kašli. Vypití teplého mléka se lžící medu vám pomůže s klidným spánkem. A zkoušeli jste už medový obvaz? Je vhodný na otoky, popáleniny a rány. Obvaz namočený v medu přiložte na ránu, aby ji dobře překrýval.
Ing. Pavlína Žďárková
Specialista na výživu