Oslaďme si život

leaf image

A čím? Medem. Vždy to bylo a je hodnotné sladidlo i léčivo. Použití jistě znáte. A znáte i jeho druhy? Podívejme se na ně.

Article

14. 10. 2015


Květový med (nektarový, luční)


Včely – létavky sbírají nektar ve květech rostlin. Přinesou jej do úlu, kde řídký nektar předají úlovým včelám. Ty ho ukládají do buněk, postupně přenášejí a zahušťují. Při zahušťování nektaru dochází k obohacování o výměšky ze včelích žláz. Když klesne obsah vody z původních 70% na zhruba 18%, pak už jde o med, který se v buňkách zavíčkuje a skladuje.



Medovicový med (lesní)


Mšice a jiní drobní živočichové v lese nabodávají rostlinná pletiva, ze kterých sají mízu. Část spotřebují na svoji výživu a přebytky vylučují. Právě tento sladký nadbytek - medovici – sbírají včely a třeba i mravenci. Ta se opět přináší do úlu a zahušťuje na med.



Jednodruhový med


Včely jsou při snůšce věrné většinou jednomu zdroji nektaru či medovice. Vznikající med tak má specifickou chuť podle původní plodiny (řepkový, slunečnicový, akátový, pohankový, …) Jednodruhový med musí včelař vždy vytočit krátce po snůšce, což by znamenalo několikrát do roka. Často však včelaři vytáčejí med pouze 2-3x. Z prvního medobraní je med květový, z druhého smíšený a třetí většinou bývá medovicový.



Složení a kvalita


Každý rok je jiné počasí, v různou dobu vykvétají květiny a stromy. Složení medu je tak rok od roku rozdílné a to má velký vliv na jeho krystalizaci. Nejrychleji krystalizují medy řepkové, nejpomaleji pak akátové. Když už dojde ke ztuhnutí a vy máte rádi ten tekutý, stačí teplá lázeň a je opět v původní tekuté konzistenci.
Poznat kvalitní med není jednoduché a je to jedna z nejčastěji falšovaných potravin. Pokud nemáte svého včelaře, kam pro med chodíte, prostudujte etiketu. Pokud je na ní přesná adresa a jméno včelaře, máte trochu jistotu kvality. Málokdo se podepíše pod padělek. U medů, které mají etiketu Český med a Med jak má být, pak máte jistotu, že jim byly vydány certifikáty z laboratoří, které jejich kvalitu zaručují.



Na vyzkoušení


Med určitě znáte jako pomocníka při nachlazení a kašli. Vypití teplého mléka se lžící medu vám pomůže s klidným spánkem. A zkoušeli jste už medový obvaz? Je vhodný na otoky, popáleniny a rány. Obvaz namočený v medu přiložte na ránu, aby ji dobře překrýval.




Ing. Pavlína Žďárková

Specialista na výživu





Článek Co ke svačině?
Co ke svačině?

Září je měsíc, který zažene děti do škol a rodičům přidělá jednu malou každodenní starost. Co ke svačině? Do školy, na k..

ČÍST
Článek Už jste vyzkoušeli vodu Vittel?
Už jste vyzkoušeli vodu Vittel?

Minerální voda VITTEL je více než obyčejná voda.

ČÍST

Produkty z článku:

675 g
Číhala Med květový luční 500g
Číhala Med květový luční 500g

249 Kč

77 g
Apotheke Premier Zázvor a med 20x2 g
Apotheke Premier Zázvor a med 20x2 g

63 Kč

108 g
Biopekárna Zemanka medové bio perníčky 100g BIO
Biopekárna Zemanka medové bio perníčky 100g BIO

53 Kč

32 g
Tyčinka Natureland Ořechy a med 40 g
Tyčinka Natureland Ořechy a med 40 g

16 Kč

225 g
Oneš Medínek cerálie 225 g
Oneš Medínek cerálie 225 g
103 g
PROBIO Pukance pšeničné medové 100g BIO
PROBIO Pukance pšeničné medové 100g BIO

29 Kč

1230 g
Med květový pastovaný 900 g ČÍHALA
Med květový pastovaný 900 g ČÍHALA
900 g
Med květový luční 900g Číhala
Med květový luční 900g Číhala

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení