Oleje jsou boží

leaf image

Oleje nejen na salát


Začíná sezona čerstvých salátů a k nim patří i zálivky, dresinky, oleje. My se dnes podíváme na české oleje, protože o olivovém jste už toho slyšeli určitě hodně.

Article


Kvalitní oleje se lisují za studena (extra panenské oleje, nerafinované) a jsou získávány z prvního lisování semen nebo ořechů, neprochází chemickou ani tepelnou úpravou. Tak si zachovávají přirozenou intenzivní chuť, obsah nenasycených mastných kyselin i minerálních látek. Oproti tomu oleje rafinované, nejsou ani tak vychytralé, jak by se mohlo zdát. Proces, kterým procházejí, je velkovýrobní technologický postup, kdy se ze semen několikerým lisováním a následnou chemickou extrakcí získává olej. Během výroby je olej vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota se tak značně snižuje. Zejména o cenné nenasycené n-3 mastné kyseliny.

A jak je v obchodě jednoduše poznáte? Celkem snadno. Rafinované oleje jsou v průsvitném, většinou plastovém obalu, jsou neutrální, nemají žádnou specifickou vůni ani chuť, jsou čiré, řídké, nezakalují se. Za studena lisovaný olej bývá naplněn v menších tmavých skleněných lahvích. Je tak chráněn před světlem, jsou v něm zachovány cenné živiny a přirozené složení mastných kyselin, má výraznou barvu i vůni. Bývá dražší, hustší, má specifickou chuť, která je dána podle původní plodiny, je citlivější na skladování. Poctivý panenský olej by neměl mít delší dobu spotřeby než půl roku. Uchovávejte je v temnu, ideálně kolem 15⁰C.

Bohemia oleje jsou právě ty kvalitní, nerafinované. Druhově je jich veliké množství, tak kam který použít? Rozhodně všechny můžete použít na jakýkoli salát – když jsou v něm dýňová semínka, použijte dýňový, pokud je posyp salátu z vlašských ořechů, použijte ten. Sjednotíte tak chuť celého salátu. Ořechové oleje je vhodné použít i tam, kde se normálně používají samotné ořechy. Pokud s nimi děláte štrůdl a zrovna nejsou po ruce, nebojte se zakápnout jablka tímto olejem – po upečení máte pocit, že tam oříšky opravdu jsou. Máte rádi nudle s mákem? Po uvaření těstovin přidejte právě makový oleje, posypte mákem a budete příjemně překvapeni. A kdy použít hořčičný olej? Ten je vhodný do domácích marinád, majonéz nebo třeba na naložení mase před grilováním. A jak to dělají skuteční gurmáni? Nemažou si chleba máslem, ale do malé mističky s olejem si namáčejí pečivo. Tak vyzkoušejte některý z našich typů.

Článek Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!
Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!

Určitě jste o nich už slyšeli! Nejspíš jste je někdy ochutnali. Pokud ne, je čas to napravit, protože nejen že velmi pro..

ČÍST
Článek Stravování školáků
Stravování školáků

Správná strava je základ, dítě díky ní získá energii, kterou potřebuje na plný den zvídavých otázek, učení, her a taky t..

ČÍST

Produkty z článku:

480 g
Bohemia olej Olej arašídový 250 ml
Bohemia olej Olej arašídový 250 ml

189 Kč

480 g
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml

243 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml

185 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hroznový 250 ml
Bohemia olej Olej hroznový 250 ml

265 Kč

480 g
Bohemia olej Olej makový 250 ml
Bohemia olej Olej makový 250 ml

222 Kč

480 g
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml

319 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení