Obiloviny v nejlepší kondici

leaf image

Obiloviny patří k základům naší stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů a dalších cenných látek. Nutričně nejlepší podobou, jak obiloviny konzumovat je celé zrno, ale nejpohodlnější a nejrychlejší to rozhodně není. Některé zpracované obiloviny jsou dobrou volbou. Je v nich zachována výživná hodnota celého zrna a jsou rychle připravené. Podívejme se na ně.



Vločky


Obilné zrno se nejprve napaří, potom lisuje a následně suší a balí. Napařování je nutné proto, aby se zrno při lisování nerozpadlo. Tradiční vločky - ovesné, žitné, pšeničné, ječné, jáhlové a pohankové jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a tuků. Mají nízký glykemický index a ke snídani jsou ideální volbou. Už i u nás se zabydlují vločky z netradičních zdrojů, jako je amarant, quinoa a teff.

Bulgur


Očištěné zrno se nejdříve předvaří, usuší a nakonec naláme na menší kousky. Jde stále o celozrnný produkt a přitom je velice rychle uvařený. V pokrmech nahrazuje tradiční rýži a je ideální jako příloha. Na Blízkém Východě se používá na přípravu tabboulehu nebo pilafu. V české kuchyni lze použít do plněných paprik nebo zelných listů.

Freekeh


Pro výrobu freekehu se pšenice sklízí nezralá. Zrno musí být zelené, měkké a mléčné. Po sklizni se klasy suší a řízeně ožehnou plamenem. Zrna se tak lehce opraží a získají svojí oříškovou a lehce kouřovou příchuť.

Kroupy


Lehce obroušené zrno. Rozlišuje se několik velikostí od malých krupek, vhodných jako zavářka do polévek až po ty velké. Dříve se užívaly kroupy ječné, dnes už ale kupíte kroupy z jakékoli obiloviny.

Otruby


Vedlejší produkt při výrobě bílé mouky. Jsou velice cenné díky vysokému obsahu vlákniny a minerálních látek. Často se dnes přidávají do pečiva jako vhodné probiotikum.
V našem e-shopu je nabídka široká, tak vybírejte.



Tři jednoduché recepty na závěr:


1) Flapjacky
Smíchejte 200g másla a 200g medu nebo rostlinného sirupu. Přidejte 400g jakýchkoliv vloček, rozinky, oříšky, semínka. Na pečící papír upěchujte tuto hmotu a pečte 15-20minut.


2) Knedlíčky do polévky
Smíchejte vločky, vajíčko, bylinky. Vytvořte kuličky a vhoďte do polévky.


3) Krambl s drobenkou
Rozmixujte 50g mandlí, přidejte 150 g vloček, 6 lžic medu, 150 g másla. Nakrájejte ovoce do zapékací misky, trošku proslaďte, posypte drobenkou a upečte. A vynikající krambl je hotov.


Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Slané vánoce II – jaké druhy soli známe
Slané vánoce II – jaké druhy soli známe

Dnes budeme pokračovat v povídání o kuchyňské soli. Minule jsme upozornili na množství soli pro nás vhodné, které bohuže..

ČÍST
Článek Rychlá zdravá večeře pro všechny
Rychlá zdravá večeře pro všechny

Co budete dnes dělat k večeři? Dáme vám tip na jeden druh večeří, které jsou rychlé a ještě navíc zdravé.

ČÍST

Produkty z článku:

1010 g
Mouka bezlepková Michalík II 1 kg
Mouka bezlepková Michalík II 1 kg

119 Kč

1010 g
PROBIO Mouka ječná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO
PROBIO Mouka ječná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO

69 Kč

303 g
Country Life Směs vloček 300 g BIO
Country Life Směs vloček 300 g BIO

33 Kč

350 g
Nomina Kaše rýžová cereální 300g
Nomina Kaše rýžová cereální 300g

51 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení