Nezdravé solení

leaf image

Dávno již neplatí známé pořekadlo z pohádky - sůl nad zlato. Dnes se soli spíš bojíme, přesto je však nejčastěji užívaným kořením v naší kuchyni..

 

Article

Sůl způsobuje autoimunitní onemocnění, zadržování tekutin v těle, otoky, zatěžuje ledviny, způsobuje onemocnění srdce a cév, migrénu, rakovinu žaludku, zvyšuje krevní tlak, ale také chuť k jídlu. Neméně podstatným je i fakt, že sůl omezuje využitelnost vápníku pro organismus. Po slaném jídle máme také větší žízeň, a pokud přesolený oběd zapíjíme kalorickými nápoji, pak to vše nahrává ještě ke kilogramům navíc.

Sůl pomáhá při depresích a potenci

Obráceně však sůl zlepšuje náladu, takže pokud trpíte depresemi, nevyhýbejte se jí zcela. Stejně by se jí neměli bát ani muži, jež mají problém s potencí. Ovšem platí zde další pravidlo z pohádky – přiměřeně.

Jak moc bychom měli solit?

Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého člověka pouhých 5 gramů, což je zhruba polovina kávové lžičky. U dětí se jedná pochopitelně ještě o menší množství. Statistika skutečnosti ale hovoří jinými, docela alarmujícími čísly - v České republice se průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14 - 15 gramy na osobu a den.

Špatné návyky se solením od útlého dětství

Dle výzkumů dostává až 80 % kojenců ve druhé polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku se toto procento zvyšuje až na 95 a u starších dětí se nezdravě zvýšené solení týká prakticky všech, což je alarmující poznatek.

Bez soli to také nejde

Studie prokázaly také obrácenou pravdu - absolutní minimum soli může být stejně škodlivé jako její nadměrná konzumace. I když popravdě řečeno - k absolutnímu minimu soli se v dnešní době dokáže jen málokdo dopracovat.

Kterým potravinám se máme vyhýbat?

Čemu se raději vyhnout, aby bylo riziko co nejmenší? Uzeným rybám, masům, uzeninám všeobecně, slanině, slaným sýrům, konzervám, potravinám z fast foodů, trvanlivému pečivu.

Zkuste bylinky

Místo soli zkuste více používat bylinky – libeček, tymián, bazalku, petrželku, pažitku, koriandr, rozmarýn, dobromysl… Na výběr a vyzkoušení jich máme víc než dost.

Článek Rychlá zdravá večeře pro všechny
Rychlá zdravá večeře pro všechny

Co budete dnes dělat k večeři? Dáme vám tip na jeden druh večeří, které jsou rychlé a ještě navíc zdravé.

ČÍST
Článek Jak jíst zdravě na cestách
Jak jíst zdravě na cestách

Minimálně na jednu dovolenou ročně vyráží snad každý. Pokud jste se rozhodli pro hotel all inclusive, stravu řešit nemus..

ČÍST

Produkty z článku:

1005 g
Country Life Sůl mořská hrubá Atlantik 1 kg
Country Life Sůl mořská hrubá Atlantik 1 kg
200 g
Cereus růžová himálajská mletá sůl 200g
Cereus růžová himálajská mletá sůl 200g
573 g
Cereus Růžová himálajská mletá sůl 560g
Cereus Růžová himálajská mletá sůl 560g
158 g
Cereus Kala Namak černá himálajská sůl 150g
Cereus Kala Namak černá himálajská sůl 150g
126 g
Cereus Šangri-La kořenící směs s himálajskou solí 120g BIO
Cereus Šangri-La kořenící směs s himálajskou solí 120g BIO

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení