Nejznámější druhy dýně

leaf image

Na světě jsou desítky druhů dýní. Hokkaido je jediná, která se před tepelnou úpravou neloupe. Všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné. A každý druh dýně musíte pěstovat zvlášť.

Article

27. 10. 2015


Špagetová dýně


V rámci druhu dýně obecné patří mezi největší plodící dýně s hmotností plodu kolem 1–3 kg. Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu. Postupem dozrávání slupka tvrdne. Uvnitř je však zajímavá vláknitá dužnina, která po tepelné úpravě supluje špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky. „Mám na ni překvapivě kladné ohlasy především od mužů. Každý, kdo ji ochutnal, se jí nemohl nabažit,“ doplňuje Sára Čermáková.
Tvrdá slupka odrůdy Stripetti F1 ochrání špagetovou strukturu dužiny a my získáme kvalitní zeleninové špagety i po půl roce skladování. Jako dekorace vám však vydrží i déle než rok.

Červené a zelené Hokkaido


U nás je známější červené Hokkaido, přezdívané též kaštanová dýně. Odrůda se vyznačuje vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Pokud jí dopřejete optimální klimatické podmínky, ještě po Vánocích ji můžete rozporcovat a uvařit z ní třeba čerstvou polévku. Barevná odlišnost není to jediné, co dýně Hokkaido od sebe dělí. Zelená odrůda je na rozdíl od červené více zploštělá a trochu žebernatá. Zelené plody jsou o něco větší, váží kolem tří kilogramů a mají sytě oranžovou dužinu. Jedna rostlinka dýně Hokkaido svým pěstitelům vynese jen jeden plod, vyšlechtěná odrůda F1 však dokáže výnosnost až ztrojnásobit.
Hokkaida jsou jediné dýně, které se před tepelnou úpravou neloupou. Podrobné informace o dýních v kuchyni najdete v příštím dílu seriálu.


Chioggia neboli Marina di Chioggia


Jak už název napovídá, vyšlechtěná byla v Itálii a to do velikosti 4–6 kg. Má tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Hodí se k výzdobě, ale pro svou nasládlou chuť připomínající mrkev je vhodná i ke kuchyňské úpravě. Její slupka je velmi tuhá a nepoddajná. Doporučuje se dýni nakrájet na měsíčky, tepelně zpracovat a následně vydlabat.


Dýně žaludová


Má velice neobvyklé plody, které připomínají tvarem spíše jahodu než dýni, váží 0,5–1 kg a jsou dlouhé zhruba 10–20 cm. V Americe si ji oblíbili pro její oříškovou chuť, u nás získává body svou chutností i za syrova a se slupkou. Zahrádkáři pak ocení její skromnost. Roste totiž v keřích a nezabírá tak tolik místa jako ostatní dýně. Pozor však, oříšková chuť se při dlouhodobém skladování vytrácí. Velmi podobně chutná i odrůda Festival F1, která se může konzumovat jako jablko. Nespleťte si ji však s Table Gold, jedinou žaludovou dýní, která má oranžové plody chutnající jako kukuřice.


Máslová dýně


Při pěstování je velmi náročná na teplo a ve střední Evropě ji tak na polích moc nenajdete. Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny, řadí se tak nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, nikoliv semena.


Tykev muškátová


Pochází z jižní části Mexika, je velmi náročná na teplo, a proto je vhodné ji pěstovat v jižních zemích. Pro pěstování v Evropě se hodí jen několik málo druhů. Plody jsou zajímavé svými barokními tvary – nedozrálé i sytě zelenou barvou, zralé krémovou až hnědavou. Dužina je oranžová a velmi silná.


Velkoplodá dýně Goliáš


Dýně s hladkou oranžovou slupkou jsou velmi vhodné k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívají. S ohledem na vysokou hmotnost dýní (až 30 kg) je třeba počítat s vyšší náročností při sběru a následném zpracování.


zdroj: http://www.vitalia.cz




Článek Chřest
Chřest

S jarem přichází chřestová neboli šparglová sezona. Víte ale jaké má pro váš organizmus blahodárné účinky, jak jej práv..

ČÍST
Článek Bezlepková dieta, ano či ne?
Bezlepková dieta, ano či ne?

Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynechán..

ČÍST

Produkty z článku:

480 g
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml
Bohemia olej Olej dýňový 250 ml

243 Kč

100 g
Biopekárna Zemanka Dýňové bio krekry se špaldou a česnekem 100g
Biopekárna Zemanka Dýňové bio krekry se špaldou a česnekem 100g
103 g
Country Life Dýňová semena česká 100 g
Country Life Dýňová semena česká 100 g

39 Kč

103 g
bio*nebio Dýňové gomasio 100 g BIO
bio*nebio Dýňové gomasio 100 g BIO

69 Kč

Akce -15%
253 g
Country Life Dýňová semena česká 250 g
Country Life Dýňová semena česká 250 g

73 Kč

40 g
POLÉVKA dýňová krémová bio 40g Natur Compagnie
POLÉVKA dýňová krémová bio 40g Natur Compagnie
37 g
Tyčinka Natureland Ořechy a dýně v hořké polevě 40 g
Tyčinka Natureland Ořechy a dýně v hořké polevě 40 g

16 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení