Naolejuje-li Julie, či nenaolejuje-li Julie?

leaf image

S jarem přichází i sezona salátů. Kromě zeleniny, ovoce i bylin by měl v každém salátu být malý přídavek oleje či smetanového jogurtu. Jinak ty vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, do nás nedostaneme.

Dnes se už budeme věnovat druhově velkému množství panenských olejů, které jsou na našem trhu. Rozdělila bych je na skupinu zdravotně hodně prospěšných a chuťově zajímavých.

Zdravotně hodně prospěšné – obsahují velké množství n-3 nenasycených mastných kyselin. Patří mezi ně olej lněný, konopný, řepkový, z chia semínek, z vlašských ořechů nebo makový.

Chuťově zajímavé – jsou vhodné na sjednocení a dochucení celého pokrmu. Řadíme mezi ně sezamový, slunečnicový, arašídový, dýňový, hroznový, hořčičný, z lískových ořechů, rýžový, sojový, mandlový či arganový olej.

Všechny oleje budeme používat ve studené kuchyni. A kam který použít? Rozhodně všechny můžete použít na jakýkoli salát – když jsou v něm dýňová semínka, použijte dýňový, pokud je posyp salátu z vlašských ořechů, použijte ten. Sjednotíte tak chuť celého salátu. Chia semínka se dnes používají nejen do jogurtů, ale i salátů a proto i olejem z nich pokápněte salát.

Ořechové oleje je vhodné použít tam, kde se normálně používají samotné ořechy. Pokud s nimi děláte štrůdl či bábovku a zrovna nejsou po ruce, nebojte se zakápnout jablka či přidat do těsta právě ořechový olej. Po upečení máte pocit, že tam oříšky opravdu jsou.

Lněný olej má velice výrazné aroma a velkou zdravotní prospěšnost. Pokud je používán diabetiky pravidelně (alespoň 2 polévkové lžíce denně po dobu 3 měsíců), dochází k úpravám hladiny krevního cukru. Osvědčila se kombinace jogurtu a do něj zamíchaného oleje.

Konopný olej má příjemně svěže zelenou barvu, vůně je příjemná, bylinná. Kromě salátů bych ho doporučila k výrobě domácího pesta. Do stravy bych ho zařadila manažerům a maminkám s dětmi – podporuje psychickou odolnost.

Máte rádi mák? Na naši tradiční dobrotu nezapomínejme. On mák je na tom s prospěšností skoro jako chia. Pokud dětem děláte nudle s mákem, po uvaření těstovin přidejte právě makový olej, posypte mákem a budete příjemně překvapeni.

Řepkový olej znáte určitě i z teplé kuchyně. Rafinovaný řepkový olej by měl být volbou číslo 1 na smažení. My však nyní mluvíme o panenském. Ten má krásnou žlutou barvu, chuťově není příliš výrazný a může proto být volbou číslo 1 na saláty. On ten olivový má o třetinu méně n-3 nenasycených než řepkový, tak proto.

A kdy použít hořčičný olej? Ten je vhodný do domácích marinád nebo třeba na naložení masa před grilováním.

A ten, kdo chce „pohladit“ a uzdravit svá játra, může použít olej z ostropestřce mariánského. Ten jsem ještě sama nevyzkoušela, tak nevím, jakou má chuť. Ostatní popisované oleje jsem už ochutnala a vyzkoušela. Některé jsou chuťově zvláštní, jiné úžasné. Mým favoritem chuťovým i zdravotním je konopný olej.

A jak to dělají skuteční gurmáni? Možná to znáte z jihu Evropy. Nemažou si chleba máslem, ale do malé mističky s olejem si namáčejí pečivo. Tak vyzkoušejte některý z našich tipů.

Ing. Pavlína Žďárková

Článek Kvašená zelenina - PICKLES
Kvašená zelenina - PICKLES

Pickles je kvašená zelenina. U nás známá hlavně jako kvašáky – rychlokvašené okurky nebo kysané zelí. Dnes se však dělá ..

ČÍST
Článek Proteiny
Proteiny

Lidé v létě přirozeně více sportují a chtějí měnit stravovací návyky. Do jídelníčku se víc dostává i takzvaná sportovní ..

ČÍST

Produkty z článku:

438 g
Rapunzel Lněný olej lisovaný za studena 250ml BIO
Rapunzel Lněný olej lisovaný za studena 250ml BIO

139 Kč

250 g
Carun Panenský konopný olej 250 ml
Carun Panenský konopný olej 250 ml
480 g
Bohemia olej Olej makový 250 ml
Bohemia olej Olej makový 250 ml

222 Kč

790 g
Rapunzel Olej řepkový lisovaný za studena 500 ml BIO
Rapunzel Olej řepkový lisovaný za studena 500 ml BIO

135 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml

185 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení