Naolejuje-li Julie, či nenaolejuje-li Julie?

leaf image

S jarem přichází i sezona salátů. Kromě zeleniny, ovoce i bylin by měl v každém salátu být malý přídavek oleje či smetanového jogurtu. Jinak ty vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, do nás nedostaneme.

Dnes se už budeme věnovat druhově velkému množství panenských olejů, které jsou na našem trhu. Rozdělila bych je na skupinu zdravotně hodně prospěšných a chuťově zajímavých.

Zdravotně hodně prospěšné – obsahují velké množství n-3 nenasycených mastných kyselin. Patří mezi ně olej lněný, konopný, řepkový, z chia semínek, z vlašských ořechů nebo makový.

Chuťově zajímavé – jsou vhodné na sjednocení a dochucení celého pokrmu. Řadíme mezi ně sezamový, slunečnicový, arašídový, dýňový, hroznový, hořčičný, z lískových ořechů, rýžový, sojový, mandlový či arganový olej.

Všechny oleje budeme používat ve studené kuchyni. A kam který použít? Rozhodně všechny můžete použít na jakýkoli salát – když jsou v něm dýňová semínka, použijte dýňový, pokud je posyp salátu z vlašských ořechů, použijte ten. Sjednotíte tak chuť celého salátu. Chia semínka se dnes používají nejen do jogurtů, ale i salátů a proto i olejem z nich pokápněte salát.

Ořechové oleje je vhodné použít tam, kde se normálně používají samotné ořechy. Pokud s nimi děláte štrůdl či bábovku a zrovna nejsou po ruce, nebojte se zakápnout jablka či přidat do těsta právě ořechový olej. Po upečení máte pocit, že tam oříšky opravdu jsou.

Lněný olej má velice výrazné aroma a velkou zdravotní prospěšnost. Pokud je používán diabetiky pravidelně (alespoň 2 polévkové lžíce denně po dobu 3 měsíců), dochází k úpravám hladiny krevního cukru. Osvědčila se kombinace jogurtu a do něj zamíchaného oleje.

Konopný olej má příjemně svěže zelenou barvu, vůně je příjemná, bylinná. Kromě salátů bych ho doporučila k výrobě domácího pesta. Do stravy bych ho zařadila manažerům a maminkám s dětmi – podporuje psychickou odolnost.

Máte rádi mák? Na naši tradiční dobrotu nezapomínejme. On mák je na tom s prospěšností skoro jako chia. Pokud dětem děláte nudle s mákem, po uvaření těstovin přidejte právě makový olej, posypte mákem a budete příjemně překvapeni.

Řepkový olej znáte určitě i z teplé kuchyně. Rafinovaný řepkový olej by měl být volbou číslo 1 na smažení. My však nyní mluvíme o panenském. Ten má krásnou žlutou barvu, chuťově není příliš výrazný a může proto být volbou číslo 1 na saláty. On ten olivový má o třetinu méně n-3 nenasycených než řepkový, tak proto.

A kdy použít hořčičný olej? Ten je vhodný do domácích marinád nebo třeba na naložení masa před grilováním.

A ten, kdo chce „pohladit“ a uzdravit svá játra, může použít olej z ostropestřce mariánského. Ten jsem ještě sama nevyzkoušela, tak nevím, jakou má chuť. Ostatní popisované oleje jsem už ochutnala a vyzkoušela. Některé jsou chuťově zvláštní, jiné úžasné. Mým favoritem chuťovým i zdravotním je konopný olej.

A jak to dělají skuteční gurmáni? Možná to znáte z jihu Evropy. Nemažou si chleba máslem, ale do malé mističky s olejem si namáčejí pečivo. Tak vyzkoušejte některý z našich tipů.

Ing. Pavlína Žďárková

Článek Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl
Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl

Při jejich výrobě jsou použity druhy ovoce s přirozeně vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Sirupy si zachovávají výrazno..

ČÍST
Článek Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili
Překvapte své blízké dárkem, který jste sami vyrobili

Dneska Vám nepřineseme novinky ze světa zdravé výživy, ale návody, jak si doma snadno vyrobit dárky a dekorace pro Váš b..

ČÍST

Produkty z článku:

438 g
Rapunzel Lněný olej lisovaný za studena 250ml BIO
Rapunzel Lněný olej lisovaný za studena 250ml BIO

139 Kč

250 g
Carun Panenský konopný olej 250 ml
Carun Panenský konopný olej 250 ml
480 g
Bohemia olej Olej makový 250 ml
Bohemia olej Olej makový 250 ml

222 Kč

790 g
Rapunzel Olej řepkový lisovaný za studena 500 ml BIO
Rapunzel Olej řepkový lisovaný za studena 500 ml BIO

135 Kč

480 g
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml
Bohemia olej Olej hořčičný 250 ml

185 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení