Muchovník

leaf image


A co se dá z muchovníku v kuchyni udělat?

Určitě vyzkoušejte koláč. Použijte vaše oblíbené těsto, nasypte na něj muchovník a upečte. Plody i po tepelné úpravě drží celkem tvar, klasické borůvky se více rozpečou. Vyzkoušela jsem dětem jen rozmačkat a trochu osladit a bylo to super. Mističku jsem nechala i manželovi, který ji nesnědl hned, a to jsem koukala. Muchovník obsahuje i hodně pektinu, protože po chvíli, kdy byly plody rozmačkány, došlo k želírujícímu efektu a byl to konzistencí skoro pudink. Tak až budete přidávat do smoothie, nedávejte plodů moc, jinak to bude na jedení lžičkou a ne na brčko. Loni jsem vyzkoušela i kompot bez cukru. Byla jsem mile překvapena, že byl docela sladký , plody si opět zachovaly tvar. Po přidání do jogurtu je to lahůdka. Vyzkoušela jsem i čerstvý muchovník na ozdobu dortu a i za dva dny muchovník nevypadal „unaveně“. Letos mám v plánu šťávu za studena, tak zkušenosti až na podzim.

Teď už sezona čerstvých jahod končí, rybíz ještě není a tak se na zahradě s chutí vrhám na muchovník. Pokud se vám ho podaří sehnat na nějakém trhu, určitě ho ochutnejte a jestli vám ještě neroste na zahradě, tak si ho pořiďte. Je to na vše použitelná dobrota.

Ing. Pavlína Žďárková
specialistka na výživu

Článek Quinoa kraluje stravování v kosmu i na zemi
Quinoa kraluje stravování v kosmu i na zemi

Chcete zdravě a hravě zvládnout teplou, studenou, slanou i sladkou kuchyni? Chystáte se na delší cestu do kosmu? Pak vám..

ČÍST
Článek Do léta ve formě
Do léta ve formě

Zatím nesměle, ale přesto nekompromisně se léto blíží a naše hříchy ze zimy už začínají být vidět. Jak rychle zhubnout, ..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení