Miřte čajem přesně

leaf image

Čaj je kulturní nápoj, který lidstvo provází již 5000 let. Připravuje se obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin, které se někdy označují jako nečaje.



Bílý čaj prochází jen velmi slabou oxidací, brzy přerušenou propařením či sušením. Vyznačuje se jemnou a delikátní chutí. Bílý čaj obsahuje antioxidanty, snižuje tlak a redukuje stres.

Žlutý čaj má zlatavou barvu a jemnou medovou příchuť. Podle některých zdrojů se jedná ale o zelený čaj s dodatečnou oxidací. Kromě účinků čaje zeleného může sloužit i jako prevence diabetu.

Červený čaj označuje širokou skupinu čaje Pu-erh. Tento čínský čajový zázrak je přezdíván jako požírač tuků. Mimo svůj redukční účinek napomáhá i celkové očistě organizmu. Pu-erh neobsahuje tein a tak je možné ho popíjet v průběhu celého dne.
Jeho nesporné výhody jsou však vyváženy na první ochutnání nepříliš příjemnou zemitou chutí.

Čajové směsi


Smícháním i několika desítek nejrůznějších čajů vznikají čajové směsi. Hlavním důvodem jejich míchání je výsledná harmonická a lahodná chuť. Čaj je velice náchylný k vstřebávání nejrůznějších vůní i pachů, proto musí být při sklizni a zpracování dodržována přísná pravidla, aby nedocházelo ke znehodnocení čaje. Tato vlastnost čaje ale využívána k následným úpravám. Čaj může být aromatizován esencemi, a to jak přírodními, tak chemickými nebo ochucen různým kořením či ovocem. Velice známý je například indický masala chai, který si můžete sami doma připravit.

K šálku lahodného čaje vám doporučujeme neméně lahodné jáhlové koule nebo výborné domácí vafle.

Ing. Petra Balatková

Článek Dobrota do kapsy
Dobrota do kapsy

Léto je v plném proudu a každý z nás občas potřebuje rychlou svačinu do kapsy. Ať už jste v práci, po tréninku nebo na v..

ČÍST
Článek Jak přežít podzim bez nachlazení?
Jak přežít podzim bez nachlazení?

Chladné dny jsou jsou pro naši imunitu zatěžkávací zkouškou. Opakování je matka moudrosti, pojďme si proto připomenout z..

ČÍST

Produkty z článku:

62 g
Sonnentor Čaj Dobrá nálada 18x1,5 g BIO
Sonnentor Čaj Dobrá nálada 18x1,5 g BIO

89 Kč

62 g
Sonnentor Čaj Pěkné odpoledne 18x1,5 g BIO
Sonnentor Čaj Pěkné odpoledne 18x1,5 g BIO

83 Kč

81 g
Ronnefeldt Teavelope Winterdream čaj 25 sáčků á 1,5 g
Ronnefeldt Teavelope Winterdream čaj 25 sáčků á 1,5 g

199 Kč

81 g
Ronnefeldt Teavelope Lemon Sky čaj 25 sáčků á 2g
Ronnefeldt Teavelope Lemon Sky čaj 25 sáčků á 2g

145 Kč

30 g
Grešík Čaj Zahřívací se zázvorem 20 x 1,5 g
Grešík Čaj Zahřívací se zázvorem 20 x 1,5 g
67 g
Grešík Rooibos čaj 20 x 1,5 g
Grešík Rooibos čaj 20 x 1,5 g

53 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení