Miřte čajem přesně

leaf image

Čaj je kulturní nápoj, který lidstvo provází již 5000 let. Připravuje se obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin, které se někdy označují jako nečaje.



Bílý čaj prochází jen velmi slabou oxidací, brzy přerušenou propařením či sušením. Vyznačuje se jemnou a delikátní chutí. Bílý čaj obsahuje antioxidanty, snižuje tlak a redukuje stres.

Žlutý čaj má zlatavou barvu a jemnou medovou příchuť. Podle některých zdrojů se jedná ale o zelený čaj s dodatečnou oxidací. Kromě účinků čaje zeleného může sloužit i jako prevence diabetu.

Červený čaj označuje širokou skupinu čaje Pu-erh. Tento čínský čajový zázrak je přezdíván jako požírač tuků. Mimo svůj redukční účinek napomáhá i celkové očistě organizmu. Pu-erh neobsahuje tein a tak je možné ho popíjet v průběhu celého dne.
Jeho nesporné výhody jsou však vyváženy na první ochutnání nepříliš příjemnou zemitou chutí.

Čajové směsi


Smícháním i několika desítek nejrůznějších čajů vznikají čajové směsi. Hlavním důvodem jejich míchání je výsledná harmonická a lahodná chuť. Čaj je velice náchylný k vstřebávání nejrůznějších vůní i pachů, proto musí být při sklizni a zpracování dodržována přísná pravidla, aby nedocházelo ke znehodnocení čaje. Tato vlastnost čaje ale využívána k následným úpravám. Čaj může být aromatizován esencemi, a to jak přírodními, tak chemickými nebo ochucen různým kořením či ovocem. Velice známý je například indický masala chai, který si můžete sami doma připravit.

K šálku lahodného čaje vám doporučujeme neméně lahodné jáhlové koule nebo výborné domácí vafle.

Ing. Petra Balatková

Článek Jahody na Vaší straně
Jahody na Vaší straně

Jako u jediného ovoce najdete semínka vně plodu. Což je velice důmyslný systém jak, živiny dopravovat do semínek.

ČÍST
Článek Domácí těstoviny s lepkem i bez
Domácí těstoviny s lepkem i bez

S jarem do našich jídelníčků přirozeně zařazujeme lehčí jídla. Z těstovin můžeme vytvořit lahodný hlavní chod ale i svěž..

ČÍST

Produkty z článku:

62 g
Sonnentor Čaj Dobrá nálada 18x1,5 g BIO
Sonnentor Čaj Dobrá nálada 18x1,5 g BIO

89 Kč

62 g
Sonnentor Čaj Pěkné odpoledne 18x1,5 g BIO
Sonnentor Čaj Pěkné odpoledne 18x1,5 g BIO

83 Kč

Akce -25%
Do vyprod. zásob
81 g
Ronnefeldt Teavelope Winterdream čaj 25 sáčků á 1,5 g
Ronnefeldt Teavelope Winterdream čaj 25 sáčků á 1,5 g

149 Kč

81 g
Ronnefeldt Teavelope Lemon Sky čaj 25 sáčků á 2g
Ronnefeldt Teavelope Lemon Sky čaj 25 sáčků á 2g

145 Kč

30 g
Grešík Čaj Zahřívací se zázvorem 20 x 1,5 g
Grešík Čaj Zahřívací se zázvorem 20 x 1,5 g
67 g
Grešík Rooibos čaj 20 x 1,5 g
Grešík Rooibos čaj 20 x 1,5 g

53 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení