Matcha a co o ní víme

leaf image

Article

Matcha (též mačča) vzala svět útokem. V poslední době se objevuje snad v každém jídle a pití, které si můžete představit. To proto, že matcha má skutečně spoustu zdravého využití.

Matcha se vyrábí z těch nejjemnějších listů čajovníku, které jsou před sklizní zastiňovány. Díky tomu obsahuje spoustu chlorofylu, které výslednému čaji dodává tmavě zelenou barvu a nezaměnitelnou chuť. Po sklizni se listy rozemelou na jemný prášek, a čaj se připraví rozšleháním prášku, podle tradiční japonské ceremonie v horké vodě, čím vznikne výrazná hořkosladká chuť. Výhoda matchy ale spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních čajů na teplotě vody nezáleží – zejména v létě si můžete okamžitě připravit zdravý ledový čaj. Čím méně teplou vodu použijete, tím jemnější a méně sladkou chuť nálev získá, takže můžete experimentovat, dokud si nevytvoříte svůj dokonalý nápoj. A pokud náhodou hledáte, čím byste nahradili kávu ve svém latté, matcha poslouží skvěle. Dokonce ji ani nemusíte sladit, i kdybyste to s kávou dělali.

Matcha je ale také skvělým pomocníkem v kuchyni. Pro sušenky, dorty, makronky, panna cottu a dokonce i zmrzlinu se používá základní kvalita prášku. Běžně stačí jen velmi malé množství k tomu, abyste docílili výrazné chuti, takže balíček základní matchy vám vydrží dlouho. Jestli se sladkému snažíte vyhnout, uplatnění najde matcha i ve slané kuchyni. I když se to na první pohled nezdá, použití čaje v kuchyni dodává slaným jídlům novou a jedinečnou dimenzi.

A proč je matcha tak zdravá? Díky tomu, že se prášek rozšlehá a vypije, se vám do organismu dostanou celé čajové lístky, a nejen jejich odvar. Ty obsahují spoustu antioxidantů, a z nich zejména katechinů, které mají pro tělo nejpříznivější účinek. Díky kombinaci kofeinu a aminokyseliny L-theaninu, která je v matche ve vyšším podílu než u většiny ostatních čajů, pití matchy zlepšuje pozornost na delší dobu než káva nebo jiné čaje, a zrychlením metabolismu pomáhá s hubnutím.

Článek Jak jíst zdravě na cestách
Jak jíst zdravě na cestách

Minimálně na jednu dovolenou ročně vyráží snad každý. Pokud jste se rozhodli pro hotel all inclusive, stravu řešit nemus..

ČÍST
Článek Valentýn v Ošatce
Valentýn v Ošatce

Přijďte s námi stylově oslavit svátek zamilovaných. Během měsíce února u nás najdete skvělé akční nabídky a tipy na dárk..

ČÍST

Produkty z článku:

Bestseller
105 g
Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g BIO
Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g BIO

299 Kč

82 g
Čajová květina Matcha Ceremony 30 g Bio
Čajová květina Matcha Ceremony 30 g Bio

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení