Kokos

leaf image

Kokosový ořech je semenatý druh ovoce skládající se ze skořápky, dužiny a kokosové vody, který se cíleně pěstuje déle než 3 000 let. Původní výskyt kokosovníku ořechoplodného nemůžeme určit, jelikož kokosový ořech se rozšiřoval po území samostatně, a to tak, že vydrží až několik měsíců plavat po mořské hladině.

kokos


Kokosový ořech v sobě obsahuje tuk, gycid, protein a vodu. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, proteiny, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku. Kokosová voda je bohatý zdroj draslíku, vitaminu B a vitaminu C.

Kokos se využívá především v kosmetice a potravinářství. Můžete ho konzumovat v čerstvé a sušené podobě, ale také se z něj vyrábí cukr, máslo, smetana, mléko a olej, který je neuvěřitelně univerzální a má různé uplatnění, například v potravinářství, kosmetice, medicíně a průmyslu.

Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí také na vaření a smažení.

Připravte si s námi osvěžující kokosový likér



Článek JARNÍ TŘICÍTKY aneb 100 nákupů zdarma
JARNÍ TŘICÍTKY aneb 100 nákupů zdarma

Nakupte na Nutri výživě a vyhrajte nákup zdarma! Jaro je pořádný důvod k oslavě, tak jsme si pro vás připravili soutěž o..

ČÍST
Článek Poznáte kvalitní čokoládu?
Poznáte kvalitní čokoládu?

Umíte poznat dobrou čokoládu, pokud ne, nechte si poradit u nás v článku.

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení