Jak jíst zdravě na cestách

leaf image

Minimálně na jednu dovolenou ročně vyráží snad každý. Pokud jste se rozhodli pro hotel all inclusive, stravu řešit nemusíte. Ale jestli si plánujete vařit sami, budou se vám naše tipy hodit.

Article

Stravování během dovolené musíte přizpůsobit tomu, jak ji trávíte. Jinou potřebu energie a živin má tělo, které tráví dva týdny opalováním na pláži, a jiné nároky si na váš jídelníček bude klást organismus během dvoutýdenního treku v horách. V prvním případě vám bude stačit odlehčená, případně normální strava, ve druhém případě potřebujete výživné, ale zároveň hmotnostně lehké jídlo, které pohodlně unesete v batohu.

Kde brát živiny?


Zapomeňte na paštiky, lančmíty a čínskou polévku z pytlíku. I na dovolené potřebujete jíst pořádné, nutričně hodnotné jídlo. Pro jistotu si zopakujte, co by v něm nemělo chybět:

1. sacharidy, které vám dodají energii. Převažovat by měly složené sacharidy z pečiva, těstovin nebo rýže, nad těmi jednoduchými z ovoce a sladidel. Energie z nich se totiž do těla uvolňuje postupně, takže nebudete mít za chvíli hlad.
2. tuky, které jsou také zdrojem energie. Navíc jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů. Na cestách je hravě doplníte v oříšcích.
3. bílkoviny, které představují základní stavební svalovou jednotku. Jestliže nechcete na dovolené o svaly přijít nebo je potřebujete kvůli zvýšené fyzické zátěži vyživovat, neměly by vám bílkoviny v jídelníčku chybět. Najdete je v mase, mléčných výrobcích, luštěninách, ořeších a semenech.
Dále by vaše jídlo mělo obsahovat vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výroby, luštěniny), aby vám dobře fungovalo trávení, a minerály a vitamíny (tady si kromě čerstvého ovoce a zeleniny můžete vzít na pomoc sušené ovoce a oříšky).

Co na snídani?


Osvědčeným snídaňovým evergreenem jsou obilné, případně neobilné kaše. Využít můžete jak již předpřipravené kaše, tak instantní kaše, které si dochutíte sami sušeným nebo čerstvým ovocem, oříšky nebo rostlinným nápojem dle libosti, ale zároveň je nemusíte vařit.
Další snídaňovou variantou jsou flapjacky. Ty oceníte zejména, milujete-li sladké a výživné snídaně. Perfektní volbou jsou flapjacky při fyzicky náročných dovolených, protože vás budou zásobovat energií celé dopoledne. A skvělé muesli tyčinky si můžete předem upéct doma i sami.

Doporučujeme:

- instantní kaše - stačí zalít vodou, mlékem nebo rostlinným nápojem, zamíchat a kaše je hotová. Třeba rýžová kaše chutná perfektně s vanilkovým sójovým mlékem, špetkou kardamomu a banánem.

- Nutrikaše - praktické pytlíčky ochucených kaší po 1 porci jsou obohaceny vlákninou a laktobacily. Pochutnáte si a uděláte radost svojí střevní peristaltice

- ochucené kaše - jsou skvělé, když se vám na dovolenou nechce tahat se stovkou různých ingrediencí, ale zároveň chcete snídat každý den něco jiného. Vybrat si můžete mezi velkými balením (sáhněte třeba po kaších od Amylonu) a jednotlivě balenými porcemi (vyrábí například značka Semix). Určitě ochutnejte malinovou kaši s chia semínky a jogurtem.

Co na oběd?


I u oběda si můžete vybrat mezi vlastnoručně smíchaným obědem a jeho hotovkovou variantou. Výhoda prvního řešení spočívá v tom, že víte, co vlastně jíte. To může být v případě hotovek trochu záhada. Vzpomeňte se například na oblíbený lančmít, u které bez čtení složení vůbec neuhodnete, z čeho by mohl být vyrobený. V případě nákupu hotového jídla nebo konzervy si vždy důkladně prostudujte, co vlastně obsahuje.

Doporučujeme:

- ochucené kuskusy - kromě klasického kuskusu si můžete koupit například zeleninový kuskus nebo kuskus tabbouleh. Rozhodně ochutnejte alespoň ten posledně jmenovaný - kombinace voňavé petrželky, máty a svěžího citrónu vás dostane.

Expres Menu - mezi hotovkami jednoznačně vítězí v poměru cena/výkon/kvalita české Expres menu. Tato značka vyrábí hotové pokrmy pouze z kvalitních surovin a bez glutamátů, konzervantů a barviv, a tak je jejich svíčková na smetaně opravdová svíčková jako od maminky, na které si pochutnáte. Stačí ohřát a máte navařeno. Vyrábí také vegetariánská jídla.

- instantní polévky - chutnají a zahřejí. I u moře může občas studeně zafoukat, natož tak k večeru v horách. Pro takové případy mějte po ruce instantní polévku bez glutamátů a dalších nehezkých éček.

Co na večeři?


Někdo je zvyklý na teplé večeře, jiný si vystačí se studenými. Z toho při plánování večeří vycházejte. Záleží také na podnebí - v teplých krajích budete spokojení se salátem místo večeře, na severu vás teplé jídlo zahřeje. I když nebudete mít k dispozici ledničku, kupte si místní tvrdý sýr. Sýry totiž bez problémů vydrží i několik dnů mimo chlad a obsahují tuky a bílkoviny, takže budete mít co jíst minimálně 3-4 dny i mimo civilizaci.

Doporučujeme:

- Patifu paštiky -nepotřebují uchovávat v lednici, neobsahují žádné konzervanty a zároveň nezaberou moc místa v zavazadle.

- těstoviny - celozrnné těstoviny chutnají dobře i samotné (třeba posypané mákem a cukrem), případně si k nim můžete dokoupit nebo uvařit omáčku na těstoviny. Výbornou a lehkou večeři budete mít za pár minut hotovou. Navíc existují i bezlepkové těstoviny (třeba amarantové nebo cizrnové), takže plnohodnotně povečeří i celiatici.

A co svačiny?


Ať už vás bude honit mlsná, nebo budete mít prostě hlad, dobrůtka po ruce se vám bude hodit. Do teplých krajů si ovšem rozhodně neberte čokoládu ani nic čokoládou polévané, protože čokoláda se velice ráda rozpouští. Kupte si raději obyčejné celozrnné sušenky nebo piškoty. Přibalit si samozřejmě nezapomeňte sušené ovoce a oříšky, to je energie sbalená na cesty, na které si určitě pochutnáte.

Doporučujeme:

- raw tyčinky - když se vám nechce vozit několik sáčku sušeného ovoce a oříšků, můžete si nakoupit raw tyčinky. Jsou kompaktní, malé a z celé řady příchutí si vyberete své oblíbené, takže každá svačinka bude chutnat jinak.

- čokoládové pomazánky - skvělá volba pro milovníky čokolády. Pomazánka zůstane ve skleničce a nerozteče se. Navíc ji můžete namazat na piškoty jako svačinu, mlsat jen tak, nebo využít jako pomazánku na pečivo k snídani.

Pokud se budete i o dovolené stravovat rozumně a vyváženě, nemusíte se obávat, že přijedete domů s několika kily navíc nebo se zažívacími či žaludečními obtížemi. Navíc budete mít po celou dobu pobytu dostatek sil i energie na své oblíbené aktivity a na dovolenou budete ještě dlouho s nadšením vzpomínat.

Článek Bylinné koupele
Bylinné koupele

Bylinná koupel patří mezi vodoléčebné koupele. Kromě tepelných a mechanických účinků vody je zde využíváno nejrůznějších..

ČÍST
Článek 4 potraviny a drinky, díky nimž zahájíte podzimní detox
4 potraviny a drinky, díky nimž zahájíte podzimní detox

Valí se na vás špatná nálada, podzimní únava, nebo deprese? Udržte si dobrou náladu ještě z léta díky detoxikaci těla! M..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení