Do léta ve formě

leaf image

Nekompromisně se blíží léto a vaše zimní hříchy začínají být vidět. Jak rychle zhubnout, abyste se v plavkách cítili zase dobře?

Article

Samozřejmě chce každý zhubnout co nejvíce, a hlavně co nejrychleji, ale neuchylujte se k drastickým a jednostranným dietám. Při mléčné dietě nebo na tukožroutské polévce sice zaručeně zhubnete, ale věřte tomu, že než se léto přehoupne do druhé poloviny, budete vážit víc než na začátku. Jak to?

Předejděte jo-jo efektu

Lidské tělo je evolučně nastaveno tak, aby si dělalo zásoby na horší časy. V momentě, kdy si naordinujete nízkokalorickou dietu, sice budete hubnout, ale vaše tělo dostane signál, že se nacházíte v období nouze. Ale jakmile se zaradujete, že jste dosáhli kýžené váhy a začnete jíst normálně, bude se vaše tělo snažit rychle nabrat zásoby, než přijde další období nouze. Proto velice rychle zpátky přibere kila, která jste zhubli, a nádavkem zpravidla získáte i pár kil navíc. Jestliže chcete zhubnout trvale, nezbývá vám než upravit celý životní styl.

Jak zhubnout rychle a trvale?

Opravdu nepočítejte s tím, že se vám zdravě podaří zhubnout 5 kg za týden. Při správném úbytku hmotnosti byste týdně měli být lehčí o 0,5 až 1 kg. Ze začátku půjde hubnutí rychleji, ke konci již pomaleji. Pokud ale vytrváte, můžete se za měsíc radovat z váhy o 2 až 4 kila nižší.

1. Podpořte hubnutí pravidelným pohybem

Zkuste každý den udělat nějaký ten krok navíc - vystoupit o 2 zastávky dříve, po práci se projít kolem bloku. Čím více toho nachodíte (alespoň 30 minut svižným tempem v kuse), tím půjdou kila dolů rychleji. K procházkám můžete navíc přidat např. kolo, rotoped, orbitrek, plavání, jogging či nějaké posilovací cvičení na zpevnění postavy. Důležitá je hlavně pravidelnost. Po jedné procházce totiž půl kila nezhubnete, stejně jako po jedné čokoládě půl kila nepřiberete. Zajímá vás, kolik kalorií se dá pohybem spálit?

Tip! Potřebujete pro pohyb motivaci? Stáhněte si do chytrého telefonu krokoměr nebo si pořiďte fitness náramek, který vám bude kroky počítat. Pro začátek si dejte za cíl 6 000 kroků denně a postupně přidávejte, až se dostanete alespoň na 10 000 kroků za den.

2. Upravte si jídelníček

Nejprve si několik dní zapisujte svůj stravovací režim. Napište si na papír všechno jídlo, které za celý den sníte, a sami pak uvidíte, v čem může být problém. Jaké chyby se v jídelníčcích objevují nejčastěji?

Říkáte si, že sladké jednou za čas neškodí? Možná se ale sladkosti ve vašem jídelníčku vyskytují každý den, jen v jiné podobě. Tu si dáte kousek čokolády, tady si uzobnete bonboniéry, včera na svačinu tatranka, dneska na stres čokoládové oplatky a na procházce městem si neodpustíte pořádnou porci báječné italské zmrzliny. Hubnutí samozřejmě neznamená, že od teď až do konce života nevezmete do úst žádnou dobrotu. Ale zkuste množství sladkostí omezit a nahradit je zdravými variantami. Taková raw tyčinka zažene chutě na sladké, a ještě vám dodá energii i vitamíny a minerály.

Myslíte si, že nedostatkem bílkovin trpí pouze vegetariáni a vegani? To byste se divili. Podívejte se do svých zápisku a odpovězte si po pravdě, jestli každé vaše jídlo nějakou tu bílkovinu obsahuje. Třeba oblíbená snídaně sestávající ze zapečeného mussli nebo sušenek a mléka představuje spíš nálož cukrů a tuků, takže budete mít hlad, než byste řekli švec, a budete po zásuvkách pracovního stolu hledat něco na zub. Bílkoviny perfektně doplníte například konopným proteinem .

Pozor si dejte také na tučné potraviny jako smažená jídla, uzeniny, tučné sýry a tučné mléčné výrobky. Místo toho si vařte dušená jídla, když uzeninu tak leda prémiovou šunku s vysokým obsahem masa, tučného sýru si dejte maximálně kousek, a smetanu nebo šlehačku si dopřejte jen svátečně. Naopak část svého jídla nahraďte zeleninou. Naučte se zeleninu zařadit ke každému jídlu. Ta může být jak syrová, tak i dušená či ve formě salátů.

Věděli jste, že kilo tělesného tuku obsahuje asi 7 000 kalorií? To je asi 14 čokolád nebo 52 skleniček coly nebo 28 půllitrů 12° piv. Vzpomeňte si na to pokaždé, když si řeknete, že jedno pivo nebo jedna čokoláda vás přece nezabijí. To sice ne, ale posunou vás na vaší cestě k vysněnému cíli zase o krok zpět.

3. Zapisujte si svůj pitný režim

Ruku na srdce – vypijete denně alespoň 1,5 l vody? Nevyskytují se často ve vašem jídelníčku limonády, džusy či alkohol? To je skrytá energie, na kterou si musíte dávat pozor. Samozřejmě se z vás nemusí stát zapřisáhlý abstinent, ale chcete-li zhubnout, každý den si koktejl nebo pivo dopřávat opravdu nemůžete. A když už alkohol, tak vyměňte Piňa Coladu za dvojku vína nebo ještě lépe za vinný střik. Ušetříte kalorie a uděláte radost svému srdečnímu svalu.

4. Čím hubnutí podpoříte?

Zapomeňte na zázračné koktejly a pilulky na hubnutí. Kdyby bylo hubnutí tak jednoduché, byl by štíhlý každý. Své úsilí můžete ale podpořit přírodními produkty. Které doplňky vám s hubnutím pomohou?

- matcha čaj – tento japonský druh čaje obsahuje antioxidanty katechiny, u kterých bylo studiemi prokázáno, že ve vyšších dávkách dokáží nastartovat spalování tuků. A Matcha čaj je těmito prospěšnými látkami doslova napěchovaný.

- zelené potraviny – mezi ty řadíme především mladý ječmen, chlorellu a spirulinu. Chlorella zlepšuje činnost žaludku a střev, spirulina potlačuje pocit hladu a zelený ječmen a zelený ječmen obsahuje enzymy napomáhající hubnutí.

- psyllium - neboli jitrocel indický je rozpustná vláknina, která vás na dlouhou dobu zasytí a napomáhá pravidelnému zažívání. Pro lepší chuť si psyllium zamíche jte například do jogurtu.

Stále tápete, co byste v jídelníčku měli změnit? Pak doporučujeme navštívit nutričního terapeuta, který vám se změnou poradí. Inspirujte se také zdravými recepty a zkuste si uvařit něco na zub. Ještě máte čas do léta spoustu věcí změnit!

Článek Je zelená káva prospěšná? Ano či ne?
Je zelená káva prospěšná? Ano či ne?

Ano, tohoto tématu je plný internet a diskuzní fóra. Každá diskuze se točí na tom, zda opravdu pomáhá hubnout a zda to n..

ČÍST
Článek Oslaďme si život
Oslaďme si život

Oslaďte si život zdravě! Vždy to bylo a je hodnotné sladidlo i léčivo. Použití jistě znáte. A znáte i jeho druhy? Podíve..

ČÍST

Produkty z článku:

200 g
NATU Spirulina prášek 180 g BIO
NATU Spirulina prášek 180 g BIO

259 Kč

51 g
Lifefood Lifebar Protein bio tyčinka jahodová 47g
Lifefood Lifebar Protein bio tyčinka jahodová 47g
25 g
Lifefood Lifebar bio tyčinka kokos 25g
Lifefood Lifebar bio tyčinka kokos 25g
250 g
Iswari Bio Konopný protein 250 g
Iswari Bio Konopný protein 250 g
Bestseller
105 g
Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g BIO
Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g BIO

249 Kč

330 g
Topnatur Green Trio (spirulina, chlorella, zelený ječmen) 540 tbl.
Topnatur Green Trio (spirulina, chlorella, zelený ječmen) 540 tbl.

509 Kč

195 g
NATU Chlorella prášek 180 g BIO
NATU Chlorella prášek 180 g BIO

295 Kč

347 g
Topnatur Psyllium 300 g
Topnatur Psyllium 300 g

275 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení