Domácí těstoviny s lepkem i bez

leaf image

S jarem do našich jídelníčků přirozeně zařazujeme lehčí jídla. Z těstovin můžeme vytvořit lahodný hlavní chod ale i svěží salát.

Article

Navíc si doma můžeme připravit vlastní domácí a nutričně vyvážené těstoviny. Cesta k nim je snadnější, než by se zdálo. Mají nezapomenutelnou chuť a přesně víte, z čeho jste je připravili.

Těstoviny jsou bohatým zdrojem sacharidů a pro vyvážený jídelníček je vhodné je doplňovat bílkovinami i tuky. Abyste nemuseli myslet na to, zda váš pokrm obsahuje sacharidy, bílkoviny i tuky, přinášíme vám těstoviny 3 v jednom – těstoviny z cizrnové mouky. Jsou v nich zastoupeny všechny důležité složky a jen na vás s čím je dále skombinujete.

Základní moukou je hladká z tvrdé pšenice, může být i klasická pšeničná hladká nebo celozrnná špaldová. Cizrnovou mouku běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy, ale můžete použít i čočkovou nebo fazolovou. Luštěninová mouka totiž obohatí těstoviny o vlákninu i rostlinné bílkoviny. Na přípravu těsta je potřeba vajec, obecně platí pravidlo, že na 1 vejce je potřeba 200 g mouky. Poslední nutnou složkou je olej. Nejideálnější je řepkový právě pro své složení mastných kyselin.

Základní množství vytvoříme z 200 g pšeničné mouky, 200 g cizrnové mouky, 2 vajec, 1 dcl vody, 2 lžic oleje a soli dle chuti. Obě mouky dáme do mísy a promícháme, uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přilijeme vodu, olej a osolíme. Vše dobře propracujeme ve vláčné těsto. Pokud se vám těsto drobí, přilejte trochu vody nebo oleje, pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Po vypracování uděláme z těsta bochánek, který necháme 30 – 60 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou, aby nám neoschnul. Odpočinuté těsto rozválíme na co nejtenčí plát, klidně i dva. Nakrájíme na oblíbenou velikost – vlasové nudle, široké nudle i špagety. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme jen 3 – 5 minut. Po uvaření těstovin je vhodné je hned slít a přelít olejem (řepkovým), aby se neslepily. Pokud se rozhodnete pro špagety, vyválený plát těsta zamotejte jako roládu a krájejte (jako když krájíte rohlík na jednohubky). Vzniknou vám tak spirály, rozmotáte je a šup s nimi do vody. Pokud si chcete těstoviny usušit a uskladnit, těsto nesolte.

Bezlepkové těstoviny pro ty, kteří lepek nemohou nebo ho nechtějí, vytvoříme jednoduše tak, že pšeničnou mouku vyměníme za rýžovou.

Jejich příprava je snazší, než by se mohlo zdát. Jediným problémem je snad jen rozhodnutí, s čím si tyto báječné těstoviny dát.

Článek Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část
Máte v kuchyni ten správný olej? 1.část

Základní rozdělení tuků, jak se v nich orientovat.

ČÍST
Článek Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl
Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl

Při jejich výrobě jsou použity druhy ovoce s přirozeně vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Sirupy si zachovávají výrazno..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení