5.6. Den životního prostředí

leaf image

Může se zdát, že výměna plastového kartáčku za bambusový, používání vlastních sáčků při nákupu ovoce a zeleniny nebo praní s ekologickými, biologicky rozložitelnými pracími gely je z globálního hlediska celkem bezvýznamná maličkost. My si to ale tak úplně nemyslíme. Každá velká změna ve společnosti totiž začíná u jednotlivce - nikdo z nás nedokáže změnit celý svět, ale je potřeba začít u sebe a být příkladem pro ostatní.

Article


V Ošatce se snažíme propagovat zdravý životní styl, do kterého patří jak péče o sebe samé, tak i o prostředí, ve kterém žijeme. Proto se vám snažíme nabízet produkty, které vám pomůžou žít udržitelným, zdravějším způsobem.

Podívejme se zblízka třeba na obyčejné praní. Do klasických pracích prostředků se často přidávají chemické látky, které sice prádlu zajistí zářivou bělost, odstraní odolné skvrny a zajistí příjemnou vůni, ale bohužel se v přírodě nerozloží a spolu s odpadními vodami míří rovnou do oceánů. Stejné látky mohou u citlivějších jedinců způsobit i nepříjemné podráždění kůže.

Jak tedy zbavit naše oblečení špíny, a přitom se chovat ohleduplně k našemu zdraví i přírodě?

1. Ekologický prací prostředek je samozřejmě první krok.

2. Skvrny řešte co nejdříve. Zaschlá skvrna se odstraňuje mnohem hůře, to vám potvrdí každá hospodyňka. Použijte univerzální žlučové mýdlo, často pomůže také sůl nebo ocet.

3. Nošené, nezašpiněné prádlo perte na třicet stupňů, to bohatě stačí.

4. Vynechejte aviváž. Pokud potřebujete prádlo změkčit, použijte ekologickou aviváž nebo - podle rad našich babiček- obyčejný ocet. Nebojte se, jeho typický pach rychle vyprchá. Chcete-li mít prádlo opravdu voňavé, můžete k octu přidat pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru.

5. Využijte správně kapacitu pračky - neměla by být ani přeplněná, ani téměř prázdná.

6. Při koupi nového oblečení volte snadno udržovatelné materiály.

7. Pokud to jen trochu jde, sušte na slunci, ne v sušičce.

Je to celkem jednoduché, že? A takových malých, nenáročných změn můžeme přitom všichni v našem běžném životě udělat více. Tvořit méně odpadu, omezit plast, recyklovat - jaký bude ten váš první ekologický krůček?

Článek Druhy mouky a jejich používání IV. Ostatní mouky.
Druhy mouky a jejich používání IV. Ostatní mouky.

V poslední době se objevuje na trhu neuvěřitelné množství mouky. Špaldová, žitná, celozrnná, bezlepková a spousty dalšíc..

ČÍST
Článek Svačiny jen pro děti??? Určitě NE!!!
Svačiny jen pro děti??? Určitě NE!!!

Ten, kdo má děti školou povinné, určitě připravuje svačiny každý den. A jak je to s námi dospělými? Připravujete si svač..

ČÍST

Produkty z článku:

1500 g
Feel Eco Prací gel Color 1,5l
Feel Eco Prací gel Color 1,5l
140 g
Yellow & Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn 140 g
Yellow & Blue Žlučové mýdlo na praní, odstraňovač skvrn 140 g
2400 g
Feel Eco Prací prášek univerzální 2,4kg
Feel Eco Prací prášek univerzální 2,4kg

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení